Direct naar artikelinhoud
Nederland

Krijgt Nederland er plots een nieuwe prins bij?

Hugo Klynstra en zijn moeder, Brigitte Klynstra, op het laatst beschikbare beeld van de jongen uit 2010.Beeld Hollandse Hoogte / Fotopersburo Edwin Janssen

Het ziet er naar uit dat de Nederlandse koninklijke familie binnenkort uitbreidt. Alles wijst erop dat Hugo Klynstra, de buitenechtelijke zoon van prins Carlos, neef van koning Willem-Alexander, binnenkort de naam en titel van zijn vader zal krijgen. De Nederlandse Raad van State boog zich gisteren over het finale bezwaar van Hugo's vader.

De ondertussen 21-jarige Klynstra maakte in maart 2015, toen hij meerderjarig werd, gebruik van zijn wettelijk recht om een naamswijziging te vragen en voortaan als Zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme door het leven te gaan. Hij wil als zodanig ook worden ingeschreven in het filiatieregister van de Hoge Raad van Adel. Prins Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, verzet zich daartegen, maar heeft tot dusver alle processen verloren. Toenmalig minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) besloot in 2016 dat Klynstra de naam en de titel van zijn vader krijgt.

Hugo Klynstra is in 1997 geboren uit een relatie van prins Carlos met de elf jaar oudere Brigitte Klynstra, die in 2010 overleed. Carlos ontkende zijn vaderschap niet, maar wenste geen familierechtelijke banden met zijn zoon.

Als de Raad van State, dat zich gisteren achter gesloten deuren over de kwestie boog, het laatste beroep van prins Carlos verwerpt, dan is Nederland een prins rijker. Het is nog even wachten op de definitieve uitspraak. Aanspraken op de dynastieke rechten van zijn vader Carlos krijgt hij daardoor niet.

Carlos De Bourbon de Parme procedeert al een paar jaar tegen het verzoek van zijn zoon Hugo om zijn naam en titel te mogen dragen.Beeld BELGAIMAGE