© Bart Van den Langenbergh

Kempenaar vindt oplossing voor vijvers urine onder urinoirs

Met de Pii-Drop heeft aannemer Karl Copmans (37) uit Lille een toepassing bedacht die een vervelend probleem uit de wereld kan helpen. De Lillenaar ontwierp een handig opvangbakje dat in horecazaken onder urinoirs kan worden gelegd. “Gedaan met vijvers urine onder urinoirs.”

BART VAN DEN LANGENBERGH

Veel horeca-uitbaters en klanten gruwen ervan dat in de mannentoiletten druppels of vaak plassen urine onder urinoirs op de vloer liggen. Aannemer Karl Copmans uit Lille wil de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, aanpakken en ontwierp zelf de Pii-Drop.

“Toen ik onlangs op café zat, zag ik op het toilet voor de zoveelste keer een kleine vijver onder het urinoir”, legt Karl Copmans uit. “Ik zei tegen mezelf: daar ga ik niet instaan, ik ga dat nu oplossen. Ik ben toen om 2u ’s nachts in mijn werkhuis gekropen en ben tussen mijn rommel beginnen snorren. Om 8u ’s ochtends was het eerste prototype van de Pii-Drop klaar. Ik stond erbij, keek ernaar en zag dat het goed was. Ik heb diezelfde voormiddag nog een patent aangevraagd.”

© Bart Van den Langenbergh

De Pii-Drop is een peervormig bakje gevuld met gekleurde steentjes en gemengd met een tweecomponenten-hars. De steentjes die uitgehard zijn, geven een waterdoorlatende laag. Onderaan het bakje is een reservoir dat bij het reinigen van de toiletten kan worden uitgegoten.

“In veel openbare toiletten en in horecazaken, bedrijven of ziekenhuizen ligt urine op de vloer die via de schoenen wordt verspreid”, schetst Copmans. “Wie in een horecazaak een vieze sanitaire faciliteit aantreft, stelt zich automatisch vragen over de hygiëne in de keuken en zal misschien geen volgende keer terugkomen. Maar de zaakvoerder kan niet na elk toiletbezoek de boel gaan keuren. We moeten allemaal onze handen wassen maar van de viezigheden onder je schoenen hoor je niks. Stel je voor dat een kind in de urine gaat staan en daarna in een horecazaak op zijn stoel of bank gaat staan en je gaat er dan op zitten.”

© Bart Van den Langenbergh

De Lillenaar ontwierp van de Pii-Drop enkele proefmodellen die hij installeerde in staminee De Crawaett, Den Brouwketel en D’Achtste Zaligheid in Lille en in brasserie Ferm in Poederlee. Ook in de toiletten van het AZ Herentals ligt al een Pii-Drop. De eerste reacties zijn lovend. “We merken echt dat de vloer in de toiletten veel properder is. En vaak merkten we ‘natte’ voetstappen tot in de zaak zelf”, legt Tim Swiers van brasserie Ferm uit Poederlee uit. “Ik zou deze toepassing wel definitief in onze toiletten willen leggen.”

De Lilse ondernemer zoekt een investeerder om de Pii-Drop echt mee op de markt te brengen, want hij verwacht veel belangstelling. “Een bedrijf kan de Pii-Drop in kunststof fabriceren en een firma kan de granulaten en de juiste lijm om de bovenkant mee te bekleden, leveren”, legt Karl Copmans uit. “Het productiemodel wordt zeer simpel te onderhouden en te reinigen. Momenteel zijn we in een labo een biologisch product aan het ontwikkelen om de Pii-Drop door middel van een spray oppervlakkig en inwendig te behandelen om zo vieze geuren en bacteriën te vermijden. De Pii-Drop lost eigenlijk een wereldwijd probleem op.”