© mph

Schip maakt slagzij: “Container getakeld om grotere pomp in te zetten”

Meerhout/Laakdal/Ham -

Brandweerlieden van de brandweerzone Kempen hebben vrijdag urenlang water gepompt uit het ruim van een binnenschip dat dreigde te zinken. De Sjanarda-B lag voor het verlengde weekend aangemeerd langs de oever van het Albertkanaal ter hoogte van het logistiek centrum van sportgigant Nike in Laakdal.

Marc Peeters

“Een schipper die de Sjanarda-B passeerde zag dat het schip abnormaal schuin in het water lag”, recapituleert Bart Staquet van de brandweerzone Kempen. “Hij verwittigde meteen de hulpdiensten.”

Om een nog onduidelijke reden was een flinke hoeveelheid water in het ruim van de boot terechtgekomen. Omdat er niemand aan boord was, is niet duidelijk hoe lang de infiltratie al aan de gang. “In het ruim stonden tien containers gestapeld”, weet Bart Staquet. “Zes containers waren leeg, vier waren gevuld met koper. We zijn onmiddellijk gestart met pompen. Dat was niet zo eenvoudig omdat er naast de verschoven lading, maar weinig plaats was om een pomp in het onderwater gelopen ruim te zetten.”

De brandweer slaagde er wel in om met de pompcapaciteit die ze hadden, te voorkomen dat het schip nog verder slagzij zou maken. “We hebben een takeldienst opgeroepen en die heeft een van de containers van boord gehaald. Op die manier was er wel voldoende ruimte ter beschikking om zwaardere pompen in te zetten.”

Sneller

Daarna ging het een stuk sneller. “Al moesten we nog wel een tijdje doorgaan met pompen omdat het water dat in de containers was gedrongen er ook weer begon uit te lopen. In die fase moesten, we de stabiliteit van het geheel nog steeds goed in de gaten houden”, weet Staquet.

“Het water dat in het ruim stond was niet verontreinigd. We kregen dan ook snel toestemming van de Vlaamse Waterweg om het opgepompte water meteen terug in het kanaal te laten lopen”

Bart Staquet

Brandweerzone Kempen

Milieuschade door het incident is er niet of nauwelijks. “Het water dat we in het ruim aantroffen, was niet verontreinigd. We kregen daardoor ook snel toestemming van de Vlaamse Waterweg om het opgepompte water meteen terug in het kanaal te laten lopen. Verplicht opvangen en afvoeren zou de operatie heel erg vertraagd hebben.”

In de loop van dag zijn ook duikers ter plaatse gekomen. Die hebben onder de waterlijn gezocht naar de plaats waar het water het schip is binnengedrongen. Op basis van de vaststellingen gedaan door de duikers, wordt beslist of het schip naar een herstelplaats kan varen of dat er ter plaatse ingrepen nodig zijn.

Omdat het schip netjes langs de oever lag, waren er voor de rest van het scheepvaartverkeer op het Albertkanaal nauwelijks problemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER