Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

Nieuws
Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.
anp
maandag 29 april 2024 om 19:06
Afbeelding
beeld anp

Voor criminelen heeft de Belastingdienst een schat aan informatie. Onderzoeksbureau KPMG noemt allerlei verschillende tactieken die criminelen kunnen gebruiken om aan die informatie te komen, van omkopen tot infiltreren. Ambtenaren die ontevreden zijn over de gang van zaken bij de fiscus, zijn "potentieel zwakke schakels".

Belastingambtenaren zijn maar weinig bereid om signalen van corruptie te melden, meldt KPMG verder. Ze denken dat melden geen zin heeft of zijn bang dat melden negatieve gevolgen kan hebben. "Medewerkers praten eerder over elkaar dan met elkaar."

De conclusies zijn "stevig", schrijft Van Rij zelf aan de Kamer. Hij ziet het onderzoek als aanmoediging om door te gaan met een programma om de 'weerbaarheid' van de Belastingdienst te vergroten. De gegevensstromen goed in de gaten houden is volgens de staatssecretaris "technisch gezien niet altijd mogelijk".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Werkloosheid loopt licht op tot 3,7 procent in april

De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent.

Afbeelding

Natuurorganisaties: kabinet kiest voor verslechtering natuur

Het nieuwe kabinet kiest voor welvaart in plaats van welzijn en dat is 'zeer zorgwekkend', melden natuurorganisaties LandschappenNL en Natuurmonumenten in een reactie op het hoofdlijnenakkoord.

Afbeelding

Xi ontvangt Poetin in Beijing

De Chinese president Xi Jinping heeft donderdag zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing, zo was te zien op de Chinese staatstelevisie.

Afbeelding

UNICEF bezorgd over asielplannen en bezuinigingen in akkoord

UNICEF Nederland maakt zich grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking en de asielplannen van het beoogde kabinet van PVV, NSC, BBB en VVD. Dat zegt de kinderrechtenorganisatie in reactie op het hoofdlijnenakkoord van de vier partijen.

Afbeelding

Formerende partijen stoppen met het Nationaal Groeifonds

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stopt met het Nationaal Groeifonds. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van "uitfaseren". De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen.

Afbeelding

Nieuwe coalitie wil in Europa niet voorop lopen met klimaatbeleid

De coalitie in wording wil zich met klimaatbeleid houden aan de bestaande afspraken, maar vindt het niet nodig om in Europa voorop te lopen. In het hoofdlijnenakkoord is te lezen dat zij tegen nieuwe klimaatregels zijn die een schepje bovenop de Europese afspraken doen.