Direct naar artikelinhoud
InterviewAndré Jurres

‘Origineel en interessant aanbod, zeker in combinatie met die groene stroom’: bedrijf biedt vaste stroomprijs voor 10 jaar

Investeerder Marc Coucke, CEO van EnergyVision Maarten Michielssens en Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de voorstelling van het nieuwe energiecontract in Brussel.Beeld BELGA

Een (grotendeels) vaste energieprijs voor tien jaar? Dat is wat EnergyVision vanaf vandaag aanbiedt. André Jurres, oprichter van VoltH2 en gewezen oprichter van Essent Belgium en NPG Energy, noemt het een ‘origineel aanbod’. ‘In de VS heeft dit goed gewerkt.’

Eerst en vooral: wat is EnergyVision, het bedrijf waar Marc Coucke mee in investeerde?

“Een installateur van zonnepanelen en laadpalen voor elektrische wagens. Ze zijn vooral actief in Brussel. Pas sinds twee jaar hebben ze een licentie om ook elektriciteit te leveren. Tot nu toe hebben ze slechts enkele tientallen klanten. Een kleine speler, dus.”

Het bedrijf garandeert klanten tien jaar lang een vaste elektriciteitsprijs. Hoe kan het dat doen?

“Ze zeggen zelf dat ze zonnepanelen op jouw dak zullen installeren. Het gaat slechts om een beperkt aantal zonnepanelen, goed voor 1.500 kilowattuur. Dan gaat het misschien om vier tot zes zonnepanelen.

“Klanten krijgen recht op 1.000 kilowattuur stroom aan een vaste prijs van 30 eurocent per kilowattuur. Die prijs geldt voor tien jaar. Voor de volgende 1.500 kilowattuur, die geleverd wordt door de zonnepanelen op het dak van klanten, geldt een prijs van 20 eurocent per kilowattuur. Die prijs geldt dan weer voor dertig jaar. Voor alles wat daarboven komt, geldt een variabel tarief.

“Blijkbaar heeft het bedrijf zich afgedekt met langetermijncontracten met windenergieproducenten. Je hebt ook de link met zonnepanelen, dus eigenlijk kan dit enkel voor mensen die een huis bezitten. Van hen hebben er al veel zonnepanelen, natuurlijk. Maar los daarvan lijkt me dit op het eerste gezicht niet verkeerd. Ook omdat je volgens het bedrijf toch nog altijd van leverancier kan veranderen, bijvoorbeeld mocht de energieprijs toch fors zakken. Al lijkt me dat wel ingewikkeld als er zonnepanelen van het bedrijf op je dak liggen (volgens het bedrijf kan je je uitkopen voor de zonnepanelen of voor dat deel klant blijven, PG). Dit lijkt me ergens ook wel aan klantenbinding doen.”

André Jurres.Beeld RV

Voor wie is dit soort contract dan in eerste plaats interessant?

“Voor mensen met een klein huis eerst en vooral. Voor wie een groter dak heeft, is het misschien interessant om zelf meer zonnepanelen te leggen.

“Maar natuurlijk vooral voor mensen die niet willen investeren in eigen zonnepanelen. Denk aan iets oudere mensen, die van plan zijn om nog vijf tot tien jaar in hun huis te wonen. Voor hen kan deze formule interessant zijn. Als je je eigen zonnepanelen koopt, is de stroom op termijn wel gratis. Ga je via dit bedrijf, dan doen zij de investering. Ook het onderhoud neemt het bedrijf voor zich. Daar lijkt het mij zaak de kleine lettertjes goed te lezen. Het is in elk geval een origineel en interessant aanbod in België, zeker in combinatie met die groene stroom.”

Volgens het bedrijf zelf bestaat de formule die ze aanbieden nergens ter wereld. Klopt dat?

“Neen, dat klopt niet. Misschien is het voor Vlaanderen wel een nieuw concept om ‘gratis’ zonnepanelen aan te bieden, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten heeft Tesla dat al gedaan. Dat is daar toch redelijk goed gegaan, wat betreft klanten dan toch. Het is niet dat Tesla daar gigantische winstmarges heeft op gepakt.

“Zo’n 100.000 Amerikanen hebben op de formule ingetekend - en vergeet niet dat de VS toch een tikje groter zijn dan België. In ons land zijn de ambities van het bedrijf beperkt en volgens mij realistisch: ze mikken op 25.000 klanten in Vlaanderen. Ik denk ook dat Vlamingen net iets huiverachtiger zullen zijn dan Amerikanen om zonnepanelen van een externe speler op hun dak te leggen. Maar nogmaals: dit is interessant voor mensen die een klein dak hebben en het zelf niet zien zitten om te investeren.”