Kreten uit de Wetstraat

Boksles voor Alexander De Croo en een zeemvel voor Paul Van Tigchelt

© instagram

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Valerie Droeven

Boksles

Premier Alexander De Croo (Open VLD) is in volle voorbereiding voor de verkiezingen op 9 juni. Zo was er dit weekend een eetfestijn in zijn home town Brakel “met veel volk en een plezante sfeer”. Maar zondag trok de premier ook naar Gent. Daar volgde hij een initiatie kickboksen. “Een unieke ervaring voor mij, maar vooral een noodzakelijke leerschool voor de vele jongeren die hier thuis zijn.” Wie een robbertje wil vechten, kom maar op!

Poetsen

Ook Paul Van Tigchelt (Open VLD), De Croos sparringpartner in Antwerpen, liet dit weekend van zich horen. Van Tigchelt sprak met Charly Badibanga voor diens podcast Talks with Charly. En ja, het gesprek ging ook over migratie. Van Tigchelt bleek geen voorstander van de migratiestop die Vlaams Belang voorstelt. De redenen die hij daarvoor aanhaalde, waren opmerkelijk. “Wie doet er de zorg bij ons? Wie legt er mijn waterleiding? Wie poetst er thuis mijn ramen? Neem migratie weg, en onze economie valt stil”, aldus de Antwerpse liberaal, met opgestroopte mouwen maar zonder zeemvel.

Knuffel

Ook Theo Francken (N-VA) is al helemaal in verkiezingsmodus. Hij trok maandag naar Tienen met een leeuw – geen echte, maar wel een knuffelbare. Ook de Tiense tieners kregen aan het begin van de week “veel warme, Vlaamse knuffels” van Francken: met een “warme Vlaamseleeuwenactie” bij een schoolpoort kwam hij aanklagen dat een jongen met migratieachtergrond er vorige week zijn Vlaamse Leeuw – de vlag, dan – moest afgeven op Diversiteitsdag. “Onze Vlaamse Leeuw is de toekomst”, aldus de burgemeester van Lubbeek.

Poetsen (2)

Om toch wat uitleg te krijgen bij zijn uitspraken, belde Het Laatste Nieuws Van Tigchelt op. “We moeten niet iedereen over dezelfde kam scheren”, suste die. “Het gaat om onze IT’ers, mensen in de zorg en in de bouw en inderdaad de persoon die bij mij thuis de ramen wast. Excuseer dat ik dat zelf niet doe. Ik heb daar geen tijd voor. Dat zijn allemaal mensen met een migratie­achtergrond en die hebben we ook nodig.” Opstropen die mouwen, meneer Van Tigchelt, en begin eraan.

Knuffel (2)

“Ik voel mij op en top Vlaming, ook al ben ik van allochtone afkomst”, zegt de zeventienjarige jongen in kwestie in het Nieuwsblad. “Meteen nadat ik ermee was beginnen te zwaaien, kwam een leerkracht naar me toe en gaf me het bevel dat ik de vlag moest afgeven.” Ook de directeur van zijn school reageert. De jongen had een zwarte Vlaamse Leeuw bij, zegt die. Die vlag staat symbool voor de Vlaamse ontvoogding en is politiek geladen, aldus de directeur. “Dit was geen beslissing tegen of voor de Vlaamse identiteit.”