vrt

Vakbonden willen VRT-ceo alsnog voor het parlement: “Wie recht in de schoenen staat, kan hier alleen maar beter uitkomen”

Frederik Delaplace.© belga

In een brief aan de raad van bestuur vragen ACOD en het ACV dat Frederik Delaplace alsnog “zijn beleidskeuzes verdedigt” in het Vlaams Parlement. De bestuurders lijken niet op die vraag in te gaan.

Valerie Droeven

“Op het ogenblik dat her en der in Europa de onafhankelijkheid van de openbare omroepen onder druk komt te staan, stellen wij vast dat ook onze eigen omroep in zwaar weer is terechtgekomen. Medewerkers stellen zich steeds vaker de vraag hoe onafhankelijk de koers nog is die wij varen”, begint de brief die de socialistische vakbond ACOD en de christelijke vakbond ACV maandagmiddag overhandigden aan Frieda Brepoels (N-VA), de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT. Daarin vragen ze de bestuursleden om het Vlaams Parlement te verzoeken om “onze gedelegeerd bestuurder in een open zitting te horen”.

“De raad van bestuur van de VRT is bezorgd over hoe er wordt omgegaan met de politieke onafhankelijkheid van de omroep”, reageren de bestuurders gezamenlijk in een persbericht na hun vergadering.

Toch ziet het er niet naar uit dat de raad van bestuur ingaat op de vraag van de vakbonden. “De raad oefent de controle uit op het management, terwijl het parlement de minister van Media controleert. De raad neemt zijn rol in deze taakverdeling uitdrukkelijk op”, klinkt het.

Vertrouwen zoek

Na een reeks incidenten bij de openbare omroep zag het er aanvankelijk naar uit dat VRT-ceo Frederik Delaplace zich deze week voor het parlement zou moeten verantwoorden. Onder meer berichten over Knappe koppen, een tv-programma dat volgens critici op maat van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zou worden gemaakt, leverde de VRT-top de kritiek op dat de openbare omroep steeds meer aan het handje van de regering zou lopen.

Vorige week vrijdag bleek dat er uiteindelijk toch geen hoorzitting zou komen. Vrijdag bleven de N-VA en Vlaams Belang weg uit het parlement tijdens de stemming. Daardoor werd het benodigde quorum niet gehaald en kon er niet gestemd worden over een eventuele hoorzitting van de VRT-ceo. Zo ontsnapte de VRT-top al voor de tweede keer in enkele weken aan kritische vragen in het parlement.

Eind maart gebeurde al eens ongeveer hetzelfde, toen na kritiek op de ceo vanwege de schrapping van Het proces dat niemand wou, een documentaire over de belaging van Bart De Pauw vanuit het standpunt van de vrouwen die er last van hadden. Toen was gebleken dat de ceo daarover wel meermaals meetings had gehad met De Pauw, maar niet met de vrouwen in kwestie.

“Als vakbonden kunnen we alleen maar vaststellen én betreuren dat het vertrouwen van heel wat medewerkers in onze directie zoek is”, klinkt het verder in de brief. “Een gedelegeerd bestuurder die zijn beleidskeuzes verdedigt in een van onze belangrijkste democratische instellingen, is voor ons als vakbond een belangrijk signaal. Je eigen beleid transparant toelichten, is de beste manier om criticasters van antwoord te dienen. Wie recht in de schoenen staat, kan hier alleen maar beter uitkomen.”

Na het De Pauw-debacle was er al een bemiddelaar aangesteld die het vertrouwen tussen de directie en de rest van de omroep moet herstellen.