Wilders stelde in Boedapest zijn ultimatum: niemand snoert hem de mond, zeker geen (ex-)CDA’er

Analyse
Met zijn speech in Boedapest stelde Geert Wilders NSC en VVD een ultimatum: dit is wat ik zal blijven roepen, ook als de PVV samen met jullie een kabinet gaat steunen. Volgende week wordt duidelijk of de beoogde coalitiepartners die last willen dragen.
Sjirk Kuijper Sjirk Kuijper
maandag 29 april 2024 om 18:45
Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.'
Wilders richtte zich in Boedapest tot de Nederlandse pers, maar hij bedoelde zijn onderhandelingspartners: 'Dit is geen bom, wen er maar aan.' beeld ap / Zoltan Mathe

De PVV-leider begon zijn verhaal, vrijdag voor het conservatieve CPAC-congres in Hongarije, met een dubbelzinnig verpakte boodschap. Ogenschijnlijk richtte hij zich rechtstreeks tot Nederlandse journalisten (van wie de meeste overigens niet welkom waren bij dit congres). 

Volgens hem hadden ‘alle landelijke kranten en nieuwsprogramma’s vooraf de vraag opgeworpen: ‘Gaat Wilders in Boedapest de kabinetsonderhandelingen opblazen?’  ‘Ik moet ze teleurstellen: dat zal ik niet doen. Dus tot de Nederlandse pers: als je daarvoor gekomen bent - please go home!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens Geert Wilders (links) gaat de zon weer schijnen in Nederland. Caroline van der Plas (BBB) ziet, in vergelijking met het vorige kabinet, een 'heel pragmatische' coalitie.

Wat valt er allemaal op in het regeerakkoord? 'Er gaat heel veel veranderen in Nederland'

Voor de één een wensenlijst die in vervulling gaat, voor de ander een schrikbeeld van jewelste. Wat zegt het regeerakkoord onder andere over migratie, Israël en medische ethiek?

PVV-leider Geert Wilders.

Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet: Het 'strengste asielregime ooit' tot versoepeling stikstofregels

‘Hoop, lef en trots’ is de titel van het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB donderdagnacht hebben bereikt. Dit zijn hun plannen met Nederland.

Chris Stijdens debat in de Tweede Kamer. foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

SGP, CDA en CU willen recht op rouwverlof: 'Werkgevers zijn bij verlies niet altijd welwillend'

SGP, CDA en ChristenUnie komen met een voorstel voor een wettelijk rouwverlof. SGP-Kamerlid Chris Stoffer is daar al jaren mee bezig en spreekt uit ervaring. ‘Bij gezinnen loopt het snel spaak als een ouder wegvalt.’

PVV-leider Geert Wilders woensdag kort na het bereiken van het onderhandelaarsakkoord.

Een rollercoaster van 175 dagen: dit waren de meest opmerkelijke momenten in de formatieperiode

De PVV won en er moest een moeilijke puzzel worden gelegd. Nu ligt er een hoofdlijnenakkoord waar de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB mee kunnen leven. Wat waren de markante momenten in de formatie tot nu toe?

Geert Wilders (PVV) na het bereiken van een concept-hoofdlijnenakkoord tussen onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB.

De onderhandelaars zijn eruit. Nu begint een ongewis avontuur, dat de partijen onvermijdelijk vinden

Wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden, gaat toch gebeuren: Nederland krijgt een rechts kabinet dat wordt gedragen door PVV, VVD, NSC en BBB.

PVV-leider Geert Wilders maakt in Den Haag bekend dat er een 'onderhandelaarsresultaat' is bereikt. Nu moeten de fracties van de vier partijen zich daar nog achter scharen.

VVD nog in beraad over onderhandelaarsakkoord, PVV, BBB en NSC geven groen licht

Na urenlang overleg ligt er een onderhandelaarsakkoord. De VVD is nog in overleg, de Kamerleden van PVV, BBB en NSC steunen het hoofdlijnenakkoord. BBB en NSC willen nog wel wat kleine puntjes bespreken.