Justitie

Tweejarige test positief op harddrugs, parket waarschuwt voor ‘monkey dust’

Themabeeld© shutterstock

Het parket van Oost-Vlaanderen waarschuwt voor monkey dust nadat een 28-jarige vrouw onder invloed van de designerdrug op intensieve zorgmoest worden opgenomen. Bij meerdere huiszoekingen werden acht personen opgepakt en allerlei drugs aangetroffen. Bovendien testte een tweejarig kind positief op diverse soorten harddrugs.

wver/wle

De feiten dateren van begin deze maand. Agenten troffen in Oudenaarde een 28-jarige vrouw aan die zeer eigenaardig gedrag vertoonde en zware spasmen had. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar bleek dat ze onder invloed was van de designerdrug ‘monkey dust’. Dat is een goedkope drug die echter zware spasmen en hallucinaties kan opwekken. “De vrouw verbleef enkele dagen op intensieve zorg, ze was er erg aan toe”, meldt het parket maandagnamiddag in een persbericht.

Daarop werden een reeks huiszoekingen in de buurt van Oudenaarde uitgevoerd, waarbij verschillende soorten drugs aangetroffen werden, ook monkey dust. Vier verdachten, een vrouw van 26 en drie mannen van 25, 28 en 42 jaar, werden aangehouden voor inbreuken op de drugswetgeving.

Minderjarige

Een dag later werden nog een 26-jarige man en een vrouw van 29 gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter wegens het bezit van verdovende middelen in het bijzijn van een minderjarige. Een tweejarig kind testte positief op diverse soorten harddrugs. Om welke drugs het precies gaat, is niet meegedeeld. De twee twintigers werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Nadien werden bij een huiszoeking in Ronse opnieuw verschillende drugs aangetroffen, waaronder een tiental gram monkey dust. In die zaak werden twee verdachten aangehouden. Alle verdachten verschenen inmiddels voor de raadkamer, waar hun aanhouding werd gehandhaafd.

“Bijzonder verslavend”

Monkey dust is een designerdrug die afgeleid is van de amfetamine-achtige chemische substantie cathinon. Die is verboden onder de Belgische Drugswet. Het parket benadrukt hoe schadelijk de bijzonder verslavende drug is. “Na inname kan men zeer agressief worden, hallucinaties krijgen en/of spasmen. Zelfs bij beperkt gebruik kan deze drug op korte termijn heel wat schade aanrichten aan de mentale en fysieke gezondheid”, luidt het.