29 april 2024 om 19:17
d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Als er een drankje zou bestaan dat geluksmomentjes geeft maar dat ook je rust, zicht, slaap, relaties en zelfbeeld aantast, zou je het dan drinken? De hele dag door? Zou je ernaar grijpen bij het wakker worden, het meenemen naar het toilet en op vakantie? Zou je het aan je kinderen geven? 

Waarschijnlijk niet. En toch is dat wat we doen met het gebruik van sociale media. Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het onderzoekers steeds duidelijker: het apparaat vervormt je brein. Depressie, angst, eenzaamheid en zelfdoding nemen onder jongeren scherp toe sinds 2010. 

Dat hangt samen met smartphonegebruik, stelt psycholoog Jonathan Haidt. En dus pleit hij voor een verbod op sociale media tot 16 jaar. Het klinkt extreem, maar is de huidige realiteit niet extremer? We geven minderjarigen massaal een verslavend middel met ernstige bijwerkingen. 

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ND

Een coalitie van onbehagen en wantrouwen, maar op basis van eensgezinde afkeer van 'links'

Kandidaat-ministers die voor dit avontuur worden uitgenodigd, zullen meer zekerheid vragen dan een mapje ‘gestold wantrouwen’. Het formeren van de ploeg en schrijven van een regeerakkoord kan dus nog weken gaan duren.

Afbeelding

Onze democratie verdient meer tanden, want we zijn te vaak hopeloos nonchalant

Een rechter in Münster gaat akkoord met het bespioneren van het extreemrechtse AfD. Dat verdient steun, want onze democratische rechtsstaat wordt bedreigd. Ook in Nederland.

beeld nd

Politici hebben krediet verspeeld, maar in de samenleving ligt nog een basis van sociaal vertrouwen

Op een moment dat het vertrouwen in landelijke politici historisch laag is, stelt het enigszins gerust dat de Europese Unie en de rechterlijke macht veel hoger scoren.

Commentaar

Huwelijks- en scheidingspastoraat, waarom zou dat geen 'werk van barmhartigheid' zijn voor de kerken

Zolang de kerk nog een positie heeft als getuige aan het begin van veel huwelijken, heeft ze daar ook preventieve raad en advies te bieden: 'Kennen jullie elkaar en jezelf genoeg om deze verplichting aan te gaan?'

Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.