Elyse (13) zit op het technasium. ‘Tweeling zijn is best leuk, er is altijd iemand om iets mee te doen’

Interview
Met haar tweelingzus Amélie, zusje en ouders verhuisde Elyse Plender (13) net voor het begin van het nieuwe schooljaar van Woerden naar Voorthuizen. ‘Ik vind het prettig om nu een eigen slaapkamer te hebben.’
Nadine Folkers
maandag 29 april 2024 om 19:30
'Mijn tweelingzus en ik kunnen goed kibbelen over wie er beter is in voetbal.'
'Mijn tweelingzus en ik kunnen goed kibbelen over wie er beter is in voetbal.' beeld Nanette de Jong

In deze serie geven jongeren hun – vaak dierbare – telefoon uit handen aan een journalist. Vandaag vertelt Elyse Plender (13) uit Voorthuizen.

Inburgeren ging Elyse goed af. Op vrijdag verhuisde ze, op zaterdag ging ze met kersverse vriendinnen uit Voorthuizen naar de kermis. Ze sloot de eerste vriendschappen al tijdens de kennismaking met haar nieuwe klas op het Johannes Fontanus College in Barneveld. 

Er werd diezelfde dag een appgroep in het leven geroepen om afspraken te maken over samen naar school fietsen. Haar Woerdense voetbalteam van Sportlust ’46 verruilde ze moeiteloos voor VVOP in haar nieuwe woonplaats en sinds een week werkt ze op zaterdag bij de populaire ijssalon IJstijd. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het retro behangetje achter de draaitafel, de houten hangklok en de blokjes kaas met zilveruitjes die rondgaan: het is allemaal een knipoog naar vroeger, vertelt organisator Rob Rofeles.

Half acht beginnen en rond twaalven op bed: vroeg feesten is het nieuwe uitgaan. 'De papa's passen op'

Vroeg feesten, lang slapen. Dat is het idee achter VroegZat. Feesten die nog voor middernacht eindigen, zijn erg populair onder dertigers en veertigers. Wat verklaart het succes?

Op het Segbroek College in Den Haag, waar Antoin Hoovers docent is, werd het kale schoolplein (links) op de locatie Goudsbloemlaan omgetoverd tot een groene beweegplek, met onder andere fitnesstoestellen en een voetbal- en basketbalkooi (rechts). De mandschommels zijn een groot succes.

Deze docent tovert kale schoolpleinen om tot groene beweegplekken. 'We denken: pubers zijn lui'

Schoolpleinen van middelbare scholen zijn vaak lege betonnen vlaktes. Antoin Hoovers wil er aantrekkelijke beweegplekken van maken. 'Op Deense scholen mogen jongeren een sprintje trekken in de gang.'

'Zelf houd ik van de wat luxere en exclusievere schoenen en sneakers.'

Daan is onderdeel van een community met adoptiekinderen: 'We geven elkaar advies over racisme'

Daan de Kleuver (22) uit Ede had veel meer schermtijd toen hij niet goed in zijn vel zat. Nu houdt hij zich onder meer bezig met zijn opleiding schoenen ontwerpen en community’s met mensen die ook geadopteerd zijn.

Joost: 'We werden verliefd op het huis vanwege z’n charmante bakkershuisje, het gezellige grindpaadje en de grote tuin.'

Joost kocht een jarendertigwoning: 'Ik geniet van wat nog onaf is, of het nu om mensen gaat of een tuin'

Joost Schutte (33) werkte jarenlang bij het Korps Mariniers en hechtte nooit veel waarde aan zijn woonplek. Tegenwoordig is hij een bevlogen jongerenwerker, en na een dag vol werk vindt hij rust in zijn tuin.

Bas Dekker: 'Ik begin geen nieuwe relatie meer.  Als iemand het probeert, zeg ik dat ze haar energie niet in mij moet steken.'

Bas ging naar Frankrijk om af te kicken van de liefde. 'Mijn laatste liefde had zoveel impact op me'

Bas Dekker (51) uit Clermont-Ferrand heeft geen relatie. 'Ik geloof dat een mens niet is gemaakt om alleen te blijven. Maar het kan wel de uitkomst zijn, als er iets groters voor in de plaats komt'

Paul Schenderlling: 'Vanuit de filosofie van ‘genoeg’ proberen wij ons leven in te richten.'

Zo besteedt filosoof Paul Schenderling zijn geld: 'Wie hulp vraagt aan elkaar, verstevigt de band'

Amersfoorter Paul Schenderling (36) bespaart op inkomsten en uitgaven en probeert met zijn gezin te leven vanuit de filosofie van genoeg. 'Rijk en arm kunnen elkaar helpen om meer mens te worden.'