G7 dicht bij akkoord over sluiting kolencentrales, zegt AFP

Nieuws
De energieministers van de G7 zijn dicht bij een akkoord om in de eerste helft van 2030 kolencentrales te sluiten. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van ingewijden. De Verenigde Naties waarschuwden de G7 bij een tweedaagse bijeenkomst in Turijn dat "excuses" voor het niet nemen van gedurfde maatregelen op het gebied van klimaatverandering "niet acceptabel" zijn.
anp
maandag 29 april 2024 om 18:19
Afbeelding
beeld anp

Het samenkomen van de zeven grote industriële landen is de eerste grote politieke sessie sinds de wereld tijdens de klimaatconferentie COP28 in december beloofde om op termijn af te stappen van kolen, olie en gas. Het samenwerkingsverband bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk. Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk. De Europese Unie doet ook mee, maar is geen lid van de groep. In Nederland wordt het stoken van kolen voor stroom in 2030 verboden.

Honderden demonstranten verzamelden zich zondag in Turijn om te protesteren. Ze beschuldigen de leiders van de G7 dat die toekomstige generaties in de steek laten. De klimaatbetogers willen weten hoe de energie- en milieuministers van plan zijn hun beloften na te komen. Zo is op de klimaattop in Dubai afgesproken om de energie-efficiëntie te verdubbelen en de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen in 2030.

De G7 gaat zich naar verwachting ook inzetten om de plasticproductie terug te dringen om de wereldwijde vervuiling aan te pakken. "De G7 erkent voor het eerst dat het niveau van de plasticvervuiling onhoudbaar is en dat de toename ervan alarmerend is", zei het Franse ministerie van Ecologische Transitie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland wil in EU praten over stappen tegen Israël

Nederland wil in de Europese Unie praten over stappen tegen Israël vanwege de oorlog in Gaza. Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) wil met haar Europese collega's kijken naar het associatieverdrag tussen de EU en Israël om de druk op de regering in Jeruz..

Afbeelding

Walmart uitblinker op Wall Street, Dow even door 40.000 punten

Walmart, het grootste supermarktconcern in de Verenigde Staten, was donderdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Verder klom de Dow-Jonesindex gedurende de handelsdag even tot boven de symbolische grens van 40.000 punten.

Afbeelding

Coalitiepartijen zien ambassade niet snel naar Jeruzalem gaan

Het is een opvallende zin in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB: er zal worden gekeken naar verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Afbeelding

Landelijke pinstoring in winkels is voorbij, aldus Betaalvereniging

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland zorgde de storing voor problemen met 30 tot 40 procent van de pintransacties in winkels.

Afbeelding

Spanje weigert schip met explosief materiaal voor Israël toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne Danica dat op 21 mei in Cartagena wilde aanmeren. Het krijgt daarvoor geen toestemming.

Afbeelding

Universiteit Leiden laat commissie banden met Israël beoordelen

De Universiteit Leiden (UL) stelt op korte termijn een ethische commissie in die al haar banden met Israëlische universiteiten en gezamenlijke onderzoeksprojecten gaat beoordelen.