Turkse regering bevestigt dat zij steun geeft aan kandidatuur Mark Rutte voor topfunctie bij de Navo

Nieuws
Ook Turkije steunt nu de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Een Turkse functionaris in Ankara heeft dat maandag bekendgemaakt, nadat het besluit van de Turkse regering al was gemeld door Navo-diplomaten.
Rob Vreeken / vk
maandag 29 april 2024 om 18:44
Rutte en Erdogan afgelopen vrijdag in Istanbul.
Rutte en Erdogan afgelopen vrijdag in Istanbul. beeld epa

Ankara

Ruttes kandidatuur wordt nu gesteund door 29 van de 32 lidstaten van het bondgenootschap. Alleen Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben hun voorkeur nog niet bekendgemaakt. De enige andere overgebleven kandidaat voor de topfunctie bij de NAVO is de Roemeense president Klaus Iohannis. Volgens diplomaten ligt echter vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán nog dwars.

De verwachting is dat Iohannis zijn kandidatuur zal opgeven, vooral onder Amerikaanse druk. Op dat moment zal er voor Orbán niets anders opzitten dan akkoord te gaan met Rutte. Mogelijk zal op de NAVO-top van 9 tot 11 juli in Washington bekend zijn (of bekend worden) wie de huidige secretaris-generaal, de Noor Jens Stoltenberg, gaat opvolgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Slowaakse premier Robert Fico is in Handlová neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt.

Slowaakse premier Fico nog altijd in kritieke toestand in ziekenhuis na aanslag op zijn leven

Een man schoot vijf keer op de premier in het stadje Handlová. De schutter, die tussen een groepje mensen stond die op de premier wachtten, werd meteen overmeesterd door de politie.

Inwoners van Beijing kunnen ter gelegenheid van Poetins bezoek op de foto met een muurschildering van het Rode Plein in Moskou.

Poetins bezoek aan Xi bevestigt Chinees-Russisch verbond, maar in de relatie is Rusland geen gelijke

Poetins bezoek aan Xi Jinping zal voor de buitenwereld bij voorbaat worden uitgeroepen tot een doorslaand succes. Het formaliseert het partnerschap van Rusland en China nog verder.

Burgers in Charkiv wachten bij een auto van het Rode Kruis.

Duizenden mensen ontvluchten grensgebied Oost-Oekraïne uit angst voor de oprukkende Russen

Al 8000 mensen zijn het grensgebied in het noordoosten van Oekraïne ontvlucht. Ze vluchten voor het Russische leger, dat een nieuw offensief is begonnen in de provincie Charkiv.

Georgiërs protesteren dinsdagavond in Tbilisi tegen de omstreden buitenlandse-agentwet.

Westerse leiders roepen Georgische regering op 'buitenlandse-agentwet' in te trekken

De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten hebben de Georgische regering opgeroepen de omstreden ‘buitenlandse-agentwet’ in te trekken. De wet is geïnspireerd door een Russische wet die wordt gebruikt om kritische geluiden te onderdrukken.

Robert Fico bij een top van de Europese Raad in april 2024. Hij is zo’n 150 kilometer ten noordoosten van de Slowaakse hoofdstad Bratislava neergeschoten.

Slowaakse premier Robert Fico neergeschoten en afgevoerd naar het ziekenhuis

De Slowaakse premier Robert Fico is beschoten, melden Slowaakse media. Fico werd geraakt en is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zou zijn neergeschoten in het plaatsje Handlová.

Komende zomer moet de Seine schoon genoeg zijn om in te zwemmen. Sporters maken zich echter publiekelijk zorgen over de waterkwaliteit.

Weinig vertrouwen in grote schoonmaak Seine: 'Zwemmen, hier? Mij niet gezien!'

Het is een van de meest ambitieuze plannen voor de Olympische Spelen, deze zomer in Parijs: het zwemwaardig maken van de Seine. Maar minder dan drie maanden voor aanvang is de waterkwaliteit nog altijd beneden peil.