Kimberly (32) bekent dat ze haar vriend Sam (33) met een mes om het leven bracht: meer details raken bekend in tragisch zaak

Gent -

Na een discussie stak Kimberly L. haar vriend Sam De Pourck woensdagnacht in Gent met een mes neer. De vrouw bekende de feiten. Ze hadden een turbulente relatie en volgens de vrouw zag ze geen andere uitweg meer. Maar bij haar verklaring worden heel wat vraagtekens gezet.

Simon Dekaezemaker

Tijdens een urenlang verhoor donderdag bekende de 32-jarige Kimberly L. dat ze haar vriend Sam De Pourck woensdagnacht in zijn appartement op de Zilverenberg, vlak bij de Gentse Oude Beestenmarkt, had neergestoken. Het koppel was vier jaar samen en had een zoontje van 2.

Het koppel zag elkaar graag, maar er waren vaak problemen. De relatie verliep vaak turbulent. In haar verklaring aan de politie vertelde L. dat haar vriend haar sloeg. Ze verscheen geregeld met blauwe plekken op haar werk. In de omgeving van het koppel wisten veel mensen van de situatie.

De feiten gebeurden in de Zilverenberg, een zijstraat van de Oude Beestenmarkt in Gent.© SD

“Ze konden niet zonder elkaar, maar ook niet met elkaar leven”, getuigde een vriendin. “Ze hadden veel goede momenten. Sam deed alles voor zijn kindjes en zag haar echt graag, maar hij was ook jaloers en dronk vaak. We hebben wel vaak gedacht dat ze beter uit elkaar zouden gaan.”

Een andere vriendin erkent dat de relatie vaak turbulent was. “Sam heeft dingen gedaan, maar hij was echt een goede vader. Daarom bleef hij ook bij haar, omdat hij nooit wou dat zijn kindje gescheiden ouders moest hebben. Maar zijn liefde voor haar is uiteindelijk zijn dood geworden.”

L. zou in het verleden ook al agressief zijn geweest tegenover een ex-vriend van haar. Ook in haar relatie met Sam gebeurde dat. Ze dreigde bij momenten en sloeg hem. “Ze had ook haar goede momenten, maar soms nam een tweede persoon het in haar over. Ze kon hem echt gek maken.”

Woensdagavond had het koppel opnieuw vlammende ruzie. Het koppel bezocht overdag het internaat waar de andere twee kinderen van Kimberly verbleven. Daar was van een discussie tussen beide geen sprake. Terug in het appartement aan de Zilverenberg draaide de sfeer om.

Slaapkamer

In 2022 werd de Pourck al veroordeeld voor slagen aan zijn vriendin. Hij kreeg van de rechtbank een straf met probatievoorwaarden opgelegd. Eerst volgde hij die nog goed op, maar daarna niet meer. De voorbije maanden stond de politie verschillende keren aan de deur, zo getuigen buren.

Woensdagavond tegen middernacht hoorden buren opnieuw geschreeuw en ruzie. Volgens L. had ze die nacht slaag gekregen in haar maag en ribben. Volgens haar stormde ze ook het balkon op en schreeuwde ze om hulp. Sam zou haar daarop opnieuw naarbinnen hebben getrokken.

Aan de politie verklaarde L. dat hij daarop een mes uit de keuken pakte en zich van het leven wou beroven. Tijdens haar verhoor werd ze geconfronteerd met de vraag waarom hij plots die stap wou zetten? Daarop gaf ze geen duidelijk antwoord, wat veel vragen bij de speurders oproept.

De man legde het mes op bed en volgens L. had zij het plots in haar handen. Ze stak haar vriend in het been, waarop die neerzakte. Toen hij probeerde weg te vluchten, stak ze hem nogmaals in de rug. De man bleef levenloos liggen en zou uiteindelijk overlijden aan zijn verwondingen.

Wat Kimberly L. bezield heeft? Dat blijft een groot vraagteken voor de speurders. Volgens de vrouw wou ze haar verdedigen, maar de speurders twijfelen aan deze verklaring. In een vlaag van emoties zou ze het mes gepakt hebben en uitgehaald hebben, maar dat wordt volop onderzocht.

L. zal tijdens het verdere onderzoek waarschijnlijk ook grondig psychiatrisch onderzocht worden. In haar omgeving getuigen vrienden dat de vrouw kampte met een persoonlijkheidsstoornis borderline en dat ze daarvoor medicatie moest nemen, wat ze niet altijd deed.

Het appartement waar de man op de Zilverenberg woonde, werd verzegeld door de politie.© SD

Uiteindelijk verwittigde L. zelf de hulpdiensten maar pas na enkele minuten. Eerst werkte haar gsm niet, verklaarde ze. Een leugen bleek snel. De speurders ontdekten dat ze vijf minuten daarvoor een vriend had opgebeld. “Wat moet ik doen”, zei ze. Het roept opnieuw vragen op.

Raadkamer

Wat zich woensdagnacht exact heeft afgespeeld tussen de muren van het appartement, proberen de speurders nu volop te reconstrueren. In de omgeving van het koppel reageren vrienden enorm aangeslagen. “Wat moet met hun zoontje gebeuren? We weten het niet. Het is een drama.”

Het zoontje was ook aanwezig in het appartement en wordt opgevangen in een warm gezin. “Hij stelt het ondanks alles goed”, zeggen vrienden. “Wij zitten met veel vragen, maar hij zal ooit ook de waarheid willen horen wat er gebeurd is. Hopelijk krijgt hij dat, daar heeft hij recht op.”

L. zit in afwachting van het verdere onderzoek in de gevangenis. De onderzoeksrechter besliste donderdag om de vrouw aan te houden op verdenking van doodslag, hetzij iemand opzettelijk doden zonder voorbedachten rade. Dinsdag moet de vrouw voor de raadkamer verschijnen.

Haar advocaat Thierry Goffart bevestigt dat zijn cliënte haar volledige medewerking verleent aan politie en parket. “Ze beseft wat ze die nacht gedaan heeft en ze werkt mee aan het onderzoek”, klinkt het. “Het komt er nu op aan om de exacte omstandigheden van de feiten te onderzoeken.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER