Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Debuut zonder goal: Ronaldo valt op tijdens eerste match voor Juventus maar is niet beslissend

Cristiano Ronaldo na een gemist doelpoging.Beeld AFP

Handspel, een doelman in het ziekenhuis, gemiste kansen en late 2-3-winst. Het debuut van Cristiano Ronaldo (33) bij Juventus was allerminst vrijblijvend.

Als Stefano Sorrentino een foto op Instagram post, krijgt hij normaal gezien hoogstens 5.000 likes. Toen de Chievo-keeper gisteren een selfie met gebroken neus en nekverband op de wereld losliet, stond de teller rond de middag al op 40.000, het liep nadien nog op. Een plotse opstoot van populariteit met 'dank' aan... Cristiano Ronaldo, wiens officiële debuut bij Juventus van Zuid-Amerika tot Australië op tv te zien was. En dus was ook zijn botsing met Sorrentino, die een nacht in het ziekenhuis doorbracht, breaking news, onze excuses voor het woordgrapje.

Extra reden waarom de overtreding van Ronaldo een 'hit' werd op YouTube: de fout was de aanleiding voor de videoref om de 2-3 van Mandzukic af te keuren. Handspel, constateerde de VAR terecht. Het incident stond symbool voor Ronaldo's ongelukkige partij in Verona. Aan zijn goede intenties lag het niet: het nieuwe rugnummer 7 van de Oude Dame was aanwezig en waagde meermaals zijn kans. Alleen stond het vizier nog niet op scherp na zijn korte voorbereiding en was er de supervorm van Sorrentino, op zijn 39ste misschien wel bezig aan de wedstrijd van zijn leven.

Het belette Juventus niet om toch drie keer te scoren. Khedira opende de debatten al na amper drie minuten, waarna Chievo verrassend op 2-1 kwam via Stepinski en Giaccherini op penalty. Vanaf dat moment duwden de bezoekers door. De teruggekeerde Bonucci zorgde voor de gelijkmaker - de meegereisde Juventus-supporters vierden niet, uit wraak voor Bonucci's kortstondige passage bij AC Milan - Mandzukic zag zijn moment de gloire verbrod en Bernardeschi maakte in de blessuretijd de 2-3. Tussendoor belandde een inzet van Ronaldo over, ook op vrije trap ging het mis.

Alles op Champions League

Meer dan over de late overwinning, per slot van rekening was het maar normaal dat Juventus het nummer dertien van vorig seizoen klopte, ging het achteraf over Ronaldo. Trainer Massimiliano Allegri had alvast lof voor zijn debutant: "Hij hield zich goed staande. Ronaldo heeft pas zeven dagen met ons meegetraind en deed het nu al prima. Het is jammer dat hij niet kon scoren."

Een drama was dat niet. Juventus heeft Ronaldo immers niet binnengehaald voor Italiaans succes, dat lukte zonder de aanwinst van 120 miljoen euro ook, maar wel om voor het eerst sinds 1996 de Champions League te pakken.

Belangrijkste uitdager in Italië Napoli begon ook goed aan het seizoen. Dries Mertens zag vanop de bank hoe het Lazio, met Silvio Proto als tweede doelman, met 1-2 verschalkte. Een kwartier voor tijd mocht Mertens nog invallen voor Insigne, maar de stand bleef onveranderd. Diep in de blessuretijd kwamen de Napolitanen wel nog goed weg: een kopbal van Lazio-verdediger Francesco Acerbi trof de paal.

Cristiano Ronaldo botst tegen Stefano Sorrentino.Beeld Photo News