Direct naar artikelinhoud
Ronde van Frankrijk

Sagan rijgt de records aaneen in Frankrijk

Van Avermaet, Sagan, Gilbert en Colbrelli bikkelen om de dagzege in Quimper. De Slowaak haalt het en is steviger leider in het puntenklassement.Beeld Photo News

Peter Sagan veroverde in de Tour een nieuw record: negentig dagen de groene trui. Voor de tweede keer won hij tijdens deze editie een etappe. Greg Van Avermaet, zevende in Quimper, mag ook vandaag nog in het geel starten als leider.

Ja, het was andermaal indrukwekkend, de manier waarop Peter Sagan (28) de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam schreef, maar vanzelf ging het niet. Na 204 kilometer fietsen door het glooiende Bretonse land wachtte hem in de finale nog de Côte de la Chapelle de la Lorette: een gemene helling van 700 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 9 procent.

Slim als hij is, koos Sagan het wiel van geletruidrager Greg Van Avermaet, die duidelijk zijn zinnen had gezet op de ritzege. De Oost-Vlaming van BMC bleek te gretig, want onbedoeld fungeerde hij als de ideale springplank voor de Slowaak. "Thank you, Greg", grapte Sagan afloop.

Zijn topsnelheid aan het eind van de helling lag gisteren op 51 kilometer per uur. In de laatste meters liet hij de Italiaan Sonny Colbrelli, die zondag ook al als tweede achter Sagan eindigde, achter zich. Met zijn typische Slowaaks-Engelse accent vertelde Sagan na afloop dat hij onderweg Colbrelli nog had aangeschoten. "Ik zei: 'Don't suprise me today, Sonny.' Er komt een dag dat hij me verslaat."

En zo behaalde Sagan alweer zijn tiende zege in de Tour de France, verdeeld over zeven edities. De laatste keer dat hij in Frankrijk überhaupt buiten de top tien eindigde in een sprint was in 2013. Of hij in deze Tour nog een keer met de bloemen staat te zwaaien, waagde hij te betwijfelen. De Muur van Bretagne (2 kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage 6,9 procent), waar vandaag de zesde etappe eindigt, acht hij te steil. In de resterende vlakke etappes vreest hij de concurrentie van de ontketende Colombiaan Fernando Gaviria. "Dit keer moest hij lossen. Gelukkig maar."

51 kilometer per uur sprintte Sagan op de hellende aankomststrook in Quimper. Snel genoeg om Gilbert en co. achter zich te laten

Hoe meer records, hoe beter dat voor het merk Peter Sagan is. Rond de Slowaak is de afgelopen jaren door marketeers een zorgvuldig sportoverstijgend imago gecreëerd, net zoals in de atletiek met Usain Bolt gebeurde. Sagan maakte al reclame voor auto's, telecomproviders en shampoo. Sinds 2016 is daar Ride 100%, een hip brillenmerk uit Californië, bijgekomen. De drievoudige wereldkampioen is het belangrijkste uithangbord. Ook gisteren, op de persconferentie, bungelde weer achteloos een motorcrossbril om zijn nek. Een onvervalst stukje ambushmarketing, ofwel: sluikreclame.

Sinds 2011 in speciaal shirt

Het is dringen op het shirt van Sagan deze Tour. Hij draagt de groene trui als de leider in het puntenklassement. Daarop loopt een baan met regenboogkleuren, een verwijzing naar zijn wereldkampioenschapstrui. Ergens daartussen staat nog zijn ploegsponsor Bora-Hansgrohe.

Zeven jaar geleden, op 12 juni 2011, droeg Sagan voor het laatst een gewoon merkenshirt. Op die dag pakte hij de puntentrui in de Ronde van Zwitserland. Dit jaar won hij het Slowaaks kampioenschap, een titel die hij de laatste jaren (2016 en 2017) overliet aan zijn broertje Juraj. Maar dat tricot zal dit seizoen nul dagen te zien zijn: de andere kleuren prevaleren.

Vandaag, in startplaats Brest, trekt Sagan voor de negentigste keer de groene trui over zijn schouders. Hij neemt het record over van Erik Zabel, de Duitse sprinter die het shirt tussen 1996 en 2002 zeven jaren achtereen naar Parijs bracht. Sagan won het puntenklassement vijf keer. Hij is vastberaden om de trui te behouden. Na zijn uitsluiting in de Tour vorig jaar, na een vermeende elleboogstoot naar Mark Cavendish, zint Sagan op wraak. Gisteren raakte hij een belangrijke concurrent kwijt: Michael Matthews van Sunweb was in de nacht van dinsdag op woensdag ziek geworden en moest de Tour verlaten.

Uiteraard was Sagan in Quimper op hoogte van het feit dat hij een nieuw record had gevestigd. Maar tegenover journalisten etaleerde hij onwetendheid. "O really? That's nice."