Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Waarom spuwen spelers zo veel water uit op het WK?

De Engelse speler Harry Kane tijdens de match tegen Kroatië.Beeld EPA

Harry Kane of Cristiano Ronaldo, beide voetbalgoden lijken de vloeistof uit hun drinkbus liever uit te spuwen dan op te drinken. Bewust, zo blijkt. Want volgens de wetenschap geeft uitspuwen spelers een mentale boost. 

Even water drinken, daar heeft elke speler al eens behoefte aan. Maar op het WK hebben we voetbalgrootheden het water uit hun drinkbus al meer zien uitspuwen dan opdrinken. In de match tegen Iran produceerde Cristiano Ronaldo zo een kleine geiser op het grasveld. De Engelse Harry Kane gebruikt dan weer een techniek waarbij hij gelijktijdig lijkt te drinken en te spuwen. 

Waarom brengen de spelers zo'n gedrag te berde? Is het om stoer te doen? Volgens The New York Times zit er keiharde wetenschap achter het spuwen. Wat de spelers eigenlijk doen is 'carb rinsing': hun mond spoelen met speciale sportdrank. 

Wat de spelers eigenlijk doen is 'carb rinsing': hun mond spoelen met speciale sportdrank

In de drinkbussen van de spelers zit er natuurlijk geen echt water, maar vaak een vloeibare oplossing met koolhydraten (al is de precieze samenstelling van wat de topspelers drinken een goedbewaard geheim). Wetenschappers hebben de laatste jaren aangetoond dat je je lichaam een kleine boost kan geven door dat soort vloeistof even in je mond te nemen en dan uit te spuwen. 

Receptoren voor de gek houden

De redenering is dat receptoren in de mond dan een signaal gaan sturen naar de hersenen, om aan te geven dat er meer energie op komst is. Op die manier zouden sporters zich minder vermoeid voelen. "Eigenlijk neem je je brein dan in de maling", zegt Asker Jeukendrup, een bewegingsfysioloog van de Universiteit van Birmingham, tegen The New York Times. "We denken dat het systeem zo in elkaar zit." Jeukendrup ontdekte in 2004 dat fietsers dankzij 'carb rinsing' een minuut sneller werden over een traject van 40 kilometer. 

Receptoren voor de gek houden
Beeld AFP
'Als de spelers maar zelf geloven dat het werkt, dan zal het voor hen waarschijnlijk wel werken'
Trent Stellingwerf, Canadian Sport Institute

Op het WK lijkt het dus alsof er heel enthousiast aan 'carb rinsing' gedaan wordt, zodat spelers – zeker tijdens penaltyreeksen – nog een kleine mentale opkikker zouden krijgen. Op dat moment heeft het ook geen zin meer om het op te drinken, want je lichaam heeft vlak voor een penalty toch de tijd niet meer om de koolhydraten op te nemen. 

"Na twee uur intensief spelen ga je alles proberen wat je kan om je concentratie te verbeteren", zegt Trent Stellingwerf van het Canadian Sport Institute, die niet helemaal overtuigd is of het trucje wel werkt. "Maar kan het kwaad? Absoluut niet", zegt hij. "Als de spelers maar zelf geloven dat het werkt, dan zal het voor hen waarschijnlijk wel werken."