Direct naar artikelinhoud
Overlijden

Fiscus wil miljoenenschuld van Van Rossem innen via zijn kinderen

Fiscus wil miljoenenschuld van Van Rossem innen via zijn kinderen
Beeld Thomas Sweertvaegher

De fiscus jaagt al jaren op de miljoenen van Jean-Pierre Van Rossem en zal dat ook na zijn dood blijven doen. Volgens zijn advocaat moeten zijn twee kinderen zich als erfgenamen geen zorgen maken. “Het enige wat ze dreigen kwijt te raken, is de inboedel van zijn appartementje. Veel stelt dat niet voor.”

In de tweedelige docureeks van Peter Boeckx op VIER kon iedereen zien hoe Jean-Pierre Van Rossem leefde: zijn hoekzetel was eigenlijk veel te groot voor zijn bescheiden appartement in Kapelle-op-den-Bos. En als er iemand aan tafel op een stoel zat, moest die recht gaan staan zodra Van Rossem uit de zetel kroop en wilde passeren.

Lees ook:

Jean-Pierre Van Rossem, de man die hebzucht tot kunst wist te verheffen
  

Terwijl de tweede en laatste aflevering maandag op VIER werd uitgezonden, lag de ex-beursgoeroe in een ambulance met loeiende sirenes. Later die avond verschenen er op zijn Facebook-pagina nog excuses omdat hij ziek was, ernstig sukkelde met zijn longen en minstens een paar weken niet te zien zou zijn op het sociale medium. Donderdagavond overleed Van Rossem in het UZ Jette. Volgens zijn entourage overleed hij door aanslepende medische problemen. Van Rossem zei vorige maand nog na een veroordeling van twee jaar wegens onder andere oplichting en belastingfraude dat hij zeker niet wilde terugkeren naar de gevangenis. “Ik heb daar een oplossing voor”, zei hij in de camera. Hij sprak over een flesje dat hij zou leegdrinken. Zijn advocaat Peter Callebaut zegt dat hij dat flesje alleszins nooit heeft gezien.

Vorige week zag zijn advocaat Van Rossem nog op zijn appartementje. Ze beslisten beroep aan te tekenen tegen zijn jongste veroordeling. “Hij zag er niet goed uit”, zegt Callebaut. “Ik vroeg hem waarom hij zich zo liet gaan. Eten deed hij bijna niet meer. Enkel yoghurtjes. Hij zat ook met zware diabetes en rookte tot voor zijn operatie enkele maanden geleden zeven pakjes sigaretten per dag. Als je dan 73 jaar wordt, dan ben je een sterke beer. Wij waren in zijn plaats al vijfhonderd jaar eerder gestorven.”

Schuld van 20 miljoen euro

De Tijd schreef recent nog dat Van Rossem nog altijd een openstaande schuld heeft van 20 miljoen euro bij de fiscus. Of dat bedrag klopt, kan en wil zijn advocaat niet zeggen. “Er is alleszins al een deel gerecupereerd. Er is altijd beslag gelegd op zijn parlementaire wedde en pensioen”, zegt Callebaut. Van Rossem zei op het einde van zijn leven tegen iedereen die het wilde horen dat hij niets meer had. Hij beweerde dat hij wel nog tot 2014 royaal had geleefd van cash geld van vroeger dat hij in dozen had verborgen in de garage van een vriendin. “Ik weet ook niet wat we daar allemaal van moeten geloven”, zegt Callebaut. “Ik zal niet zeggen dat het juist of fout is, ik weet het gewoon niet. Ik weet wel dat Jean-Pierre soms ook met mensen speelde. Hij was een deugniet. Een goede deugniet.”

Bij de fiscus is te horen dat ze ook bij het overlijden van elke schuldenaar nog altijd de openstaande som willen invorderen, dus ook van Van Rossem. Ze zullen daarvoor aankloppen bij zijn erfgenamen. Van Rossem heeft twee kinderen. Het appartement in Kapelle-op-den-Bos staat op naam van zijn zoon Youri. Volgens Callebaut hoeven Youri en Piki niet te vrezen dat ze zullen opdraaien voor de miljoenenschuld van hun overleden vader. “Als ze verstandig zijn weigeren ze de erfenis of aanvaarden ze de erfenis onder boedelbeschrijving. In het beste geval kunnen ze dan zijn meubeltjes in dat appartement aanslaan. Meer bezat hij niet. En wat iemand niet heeft, kan de Belgische staat natuurlijk niet aanslaan.”

‘Jean-Pierre speelde soms met mensen. Hij was een deugniet. Een goede deugniet’
Peter Callebaut, advocaat Van Rossem