Luister naar

Zeventig chauffeurs gaan in Griekenland vluchtelingen ophalen

Nieuws
De actiegroep ‘Wij Gaan Ze Halen’ vertrekt op vrijdag 21 december met zeventig Nederlandse chauffeurs naar Griekenland om er vluchtelingen op te halen.
Gerald Bruins Gerald Bruins
vrijdag 14 december 2018 om 12:03

Amersfoort

De groep komt op kerstavond aan in Athene en is van plan op de terugweg honderdvijftig vluchtelingen mee te nemen die nu nog in opvangkampen in Griekenland en Italië zitten. Zij krijgen een plekje in de auto’s, maar voor het vervoer wordt ook een verlengde bus ingezet. Eenmaal in Nederland gaan de vluchtelingen een asielaanvraag indienen. Zij leven op dit moment onder ‘onmenselijke omstandigheden ’in vluchtelingenkampen in Griekenland en Italië. ‘Een humanitaire ramp.’

Eind november berichtte het Nederlands Dagblad dat de kans klein is dat de actiegroep vluchtelingen meekrijgt. De Griekse politie treedt hard op tegen mensen die dat proberen.

brief Tsipras

De actiegroep, onder leiding van theoloog Rikko Voorberg, meldt nu dat zij minister-president Tsipras van Griekenland in een brief heeft verzocht de vluchtelingen ‘te selecteren en van legale reispapieren te voorzien’.

Hoe groot is de kans dat de Griekse minister-president tegemoetkomt aan de wensen van de actiegroep? ‘Het is moeilijk daar een percentage aan te hangen’, zegt woordvoerder Johannes van den Akker. ‘Wat we nodig hebben is een door Griekenland verstrekt reisdocument om de grens over te mogen gaan. Zo’n document is geldig als Nederland daarmee instemt. Dat kan alleen als er een bilateraal verdrag ligt tussen beide landen.’

Dat laatste is het grote doel van de actie, zegt Van den Akker. ‘We Gaan Ze Halen’ en Amnesty International zijn een petitie gestart om via een bilateraal verdrag duizend vluchtelingen op te nemen uit Griekse kampen. Daarvoor zijn inmiddels 40.000 handtekeningen opgehaald. ‘Onze actie is natuurlijk een duidelijk statement. Maar het gaat ons niet alleen om de publiciteit. Achter de schermen werken we hard om ook vluchtelingen mee te nemen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Overzicht van de Dam voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Lees het liveblog over dodenherdenking terug • Twee minuten stilte op halflege Dam zonder verstoringen verlopen

Nederland was vandaag twee minuten stil. Op de Dam in Amsterdam was het rustiger dan verwacht, maar de twee minuten stilte zijn zonder verstoringen verlopen. Een man met spandoek werd vlak voor de herdenking opgepakt.

Deborah Lens: 'Tijdens de twee minuten stilte denk ik aan hoe groot mijn familie had kunnen zijn.'

Waar Deborah, Moiko en Piet aan denken als zij twee minuten stil zijn. 'Ik groeide op in een gewond gezin'

Op verschillende plekken in Nederland staan mensen twee minuten stil tijdens dodenherdenking. Leeft de oorlog nog 79 jaar na dato? Drie mensen delen waarom zij het belangrijk vinden om te herdenken.

De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Historicus Gerard Groeneveld: 'Toen ik jong was, was het normaal om links en progressief te zijn. Nu is het andersom.'

Gerard Groeneveld deed onderzoek naar het oorlogsverleden van foute Nederlanders. Dit leerde hij ervan

Gerard Groeneveld is een kenner van de Tweede Wereldoorlog. Hij deed veel onderzoek naar foute Nederlanders. Nu maakt hij zich zorgen over herlevend rechts-nationalisme.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?