Luister naar

Onderwijsraad bepleit fundamentele bezinnig op onderwijsstelsel

Nieuws
Er is een fundamentele bezinning nodig op de organisatie van het onderwijsstelsel in Nederland. Dat draagt te weinig bij aan de sociale samenhang in de samenleving.
redactie nd
vrijdag 14 december 2018 om 08:53

Den Haag

Dat adviseert de Onderwijsraad in het vrijdag gepresenteerde rapport Hoofdlijnen van de Stand van Educatief Nederland. De publicatie is aangeboden aan de ministers van Onderwijs, Van Engelshoven en Slob.

In Nederland is een ons land typerende scheiding tussen onderwijssectoren, schoolsoorten, leerwegen en opleidingen. Daardoor komen leerlingen met diverse sociale achtergronden elkaar steeds minder vanzelfsprekend tegen. ‘Terwijl de school bij uitstek de plaats is waar jongeren moeten leren omgaan met verschillen, door te oefenen in het omgaan met conflicten en het respect bijbrengen voor andersdenkenden. Het onderwijs kan hierdoor maar beperkt bijdragen aan sociale samenhang in de samenleving’, aldus het rapport.

De Onderwijsraad constateert dat de scheiding tussen schoolsoorten en leerwegen strikter is geworden. Daarnaast is het aantal breed samengestelde brugklassen afgenomen. Dat maakt het voor een leerling lastiger op een later moment door te stromen. ‘Daardoor bepaalt de plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs steeds meer het verdere verloop van hun schoolloopbaan. Omdat in Nederland deze plaatsing bovendien op vroege leeftijd gebeurt, krijgen sommige groepen leerlingen, zoals laatbloeiers, minder kansen in het onderwijs.’

permanente educatie

In een veranderde arbeidsmarkt gaat leren niet meer vooraf aan betaald werken, constateert de Onderwijsraad. Daarom is een combinatie van werken en leren nodig tijdens iemands loopbaan. ‘Het huidige stelsel – dat primair is ontworpen voor kinderen en jongeren, en in veel mindere mate voor (werkende) volwassenen – is onvoldoende ingericht op scholing permanent te maken gedurende de levensloop.’ Volgens de Onderwijsraad, een adviesorgaan van de regering, vragen deze knelpunten een aanpassing van het onderwijsstelsel. Zo moet de scheiding van schoolsoorten ‘waar nuttig en mogelijk’ worden verminderd en moeten opleidingen met elkaar verbonden worden. Verder moet op havo en vwo het beroepsgericht onderwijs worden gestimuleerd en de selectie van leerlingen worden verbeterd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’