© joris herregods

Nekkerhal moet eind dit jaar verkocht zijn voor minstens 12,5 miljoen

Kandidaat-kopers kunnen binnenkort bieden op de Nekkerhal in Mechelen. De stad wil er zeker 12,5 miljoen euro voor krijgen. Als voorwaarde legt ze ook op dat het complex gedurende minstens negen jaar een evenementenhal moet blijven.

Sven Van Haezendonck

Bij de opmaak van de begroting voor 2017 maakte het stadsbestuur de intentie om de evenementenhal te verkopen al bekend. Door de toekomstige investeringen die zich opdringen, ziet de stad er geen voordeel meer in om eigenaar te blijven.

In het voorjaar van 2018 moet de onderhandse verkoop een feit zijn. Voor het ondertekenen van de compromis wordt zelfs gemikt op eind december. De gemeenteraad neemt volgende week dinsdag een beslissing over de procedure. Eerder besliste het stadsbestuur al om de Nekkerhal te verhuren aan Artexis, een grote speler die ook Antwerp Expo en Flanders Expo in Gent in handen heeft.

Schulden afbouwen

De stad rekent op een opbrengst van minstens 12,5 miljoen euro. “Geld dat grotendeels moet dienen voor de afbouw van onze schulden. Daarover hebben wij al een consensus”, zegt schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V). De schuldenberg van de stad is vooral de laatste jaren enorm gestegen. Na de laatste begrotingswijziging bedraagt de uitstaande schuld van Mechelen eind dit jaar 264,7 miljoen euro. “Na onze besprekingen voor de budgetopmaak van 2018 kan dat bedrag overigens nog wijzigen”, geeft Schroons aan.

Aan de verkoop van de Nekkerhal koppelt de stad wel een aantal voorwaarden. Een eerste is de minimumprijs, waarvan de koper 10% verschuldigd is bij het ondertekenen van de compromis. Voorts vraagt de stad garanties voor de bestemming van de hal. “Vanaf het verlijden van de authentieke akte moet ze gedurende minstens negen jaar een evenementenhal blijven en mag ze ook niet worden verkocht”, vertelt Stefaan Deleus (CD&V), die als schepen bevoegd is voor de Nekkerhal.

Huurovereenkomst respecteren

Nog een voorwaarde is dat de koper de huurovereenkomst tussen de stad en huidig huurder Artexis moet respecteren. “Die wordt door de verkoop eigenlijk verlengd tot 2027”, stelt Deleus. Het bedrijf huurt de Nekkerhal sinds januari 2015 tegen een indexeerbare vergoeding van iets meer dan 1 miljoen euro per jaar. De stad beschikt jaarlijks ook over een budget van 150.000 euro om de hal te gebruiken voor personeelsfeesten en evenementen. “Voorts wijzen wij de bieders ook op de noodzakelijke investeringen aan de hoogspanningscabine. Die is geregeld aan vernieuwing toe om een keuring te krijgen”, legt Deleus uit.

De gemeenteraad moet volgende week overigens nog een dossier over de evenementenhal behandelen: het overnemen van de schulden van de ontbonden vzw Nekkerhal vanaf 2018. Die bedragen momenteel alles samen nog zo’n 2,1 miljoen euro. Ze kosten de stad jaarlijks 199.590 euro.