Red de artisjok! Bekende Genkenaren organiseren Slow-Fooddiner voor verloren groente

De Genkse modeontwerper Egidio Fauzia houdt van eten dat niet alleen lekker is, maar ook puur, eerlijk en kwaliteitsvol. Al jaren steunt hij Slow Food, een beweging die vooral in Italië succesvol is. Samen met designer Michaël Verheyden en Jo Lemmens van Restaurant U in Genk organiseert hij een diner met de artisjok van Menfi, een groente die verloren dreigt te gaan.

Door Kizzy van Horne

Al is de Slow-Foodbeweging in ons land nog klein, ze kent zeker enthousiaste aanhangers. Een van hen is de Limburgse modeontwerper met Italiaanse roots Egidio Fauzia. Hij maakte in Italië kennis met de beweging en zijn enthousiasme groeit alleen maar. “In 2001 waren we op rondreis in Toscane. Op een dag reden we in een piepklein dorp verloren. We hadden geen gps, het was donker en we hadden honger. Wat waren we blij toen we een restaurant tegenkwamen. Ze serveerden er fantastische gerechten. We geraakten aan de praat met de chef en hij vertelde over Slow Food en hoe hij koos voor lokale en kleine producenten. De osteria was opgenomen in een boek met allemaal Slow-Foodrestaurants. Het werd mijn nieuwe bijbel. Eenmaal terug huis, werd ik meteen lid van de beweging.”

Authenticiteit

Regelmatig trekt Egidio naar Italië om lokale producenten, van voedsel dat verloren dreigt te gaan, te bezoeken. De Slow-Foodbeweging neemt ze in bescherming en promoot ze. “Ik bezocht een boer die safraankaas maakt, die gepromoot wordt door Slow Food. Dat werkt, want authenticiteit is de nieuwe luxe. De kaasboer verkoopt ondertussen wereldwijd. Ik zag ook hoe ze in een klein vissersdorpje vissaus maakten van de lokale ansjovis en bezocht een Siciliaanse coöperatieve van boeren die de met uitsterven bedreigde Menfi-artisjok trachten te redden”, zegt Egidio.

Minder lucratief

“De carciofo spinoso di Menfi is anders dan andere artisjokken, waar verschillende bloemen aan groeien. De artisjok van Menfi bestaat enkel uit de moederbloem, met soms een tweede bloem die aan de plant groeit. De kweek van deze artisjok, die alleen in deze regio voorkomt, is minder lucratief dan andere artisjoksoorten, die later naar de regio gebracht zijn. En zo dreigt deze soort verloren te gaan. Een aantal boeren sloeg de handen in elkaar om de carciofo spinoso di Menfi te redden. Naast de meer lucratieve soorten, reserveren ze ook enkele hectaren veld voor deze artisjok. Deze puntige artisjok is immers een ware smaakbom.”

Pure gerechten

De modeontwerper speelde al langer met het idee om zich nog meer in te zetten voor Slow Food en ook Limburg hiermee kennis te laten maken.

“Hij spreekt er al lang over”, zegt Michaël Verheyden, designer en goede vriend van Egidio. “Maar Egidio heeft een duwtje in de rug nodig. Daarom zetten wij onze schouders mee onder het project. Ik hou ook van lekker en goed eten. Ik ben macrobiotisch opgevoed. Mijn ouders hadden een hippie kantje en kookten Japans geïnspireerd. Ik apprecieer eerlijk, lokaal en fair food enorm. Koken kan ik niet. Maar Egidio nodigt ons vaak uit om van zijn kookkunsten te komen genieten. We proefden deze artisjokgerechten bij hem en zo ontstond het idee om iets te doen met de vergeten artisjok”, zegt Michaël.

In Jo Lemmens van Restaurant U in Genk vond het duo een derde partner. Het restaurant staat bekend om z’n lokale insteek. “Ik hou wel van een uitdaging en het initiatief past perfect in het concept van Restaurant U. Ik werk met lokale producten, zoals vis uit de Noordzee en biologische seizoensgroenten en fruit van telers uit de buurt. Tijdens het artisjokdiner staat de artisjok van Menfi in z’n puurste vorm centraal.”

Egidio koopt hiervoor zo’n 250 bijzondere artisjokken van Menfi aan. Egidio: “We gaan aan de slag met recepten van mijn moeder en aanvullingen van chef Jo. Niet enkel willen we de mensen hier een aparte smaakbeleving bieden, we kopen een groot deel van de oogst van de coöperatieve uit Menfi en helpen zo mee aan de redding van de artisjok die met uitsterven bedreigd is.”

Het nobele initiatief reikt nog een stuk verder. “De opbrengst gaat naar Slow Food, die met het geld een tuintje aanlegt in een school in Afrika. De schoolkinderen onderhouden de tuin en hebben zo elke dag verse groenten en fruit uit eigen bodem op hun bord. En zo is de cirkel rond.”

Slow Wine

Tijdens het artisjokdiner wordt ook slow wine geserveerd. Olga Haveman en haar zoon Elias selecteren een aantal wijnen uit het aanbod van hun Slow Wine vinotheek in Riemst, om bij de verschillende gangen te serveren. “Gepassioneerd door lekker eten en goede wijn startte ik met een sommelier-opleiding en begon een wijnhandel, waar we natuurlijke wijnen verkopen van kleinschalige Italiaanse producenten.”

Het artisjokdiner vindt plaats op 5/2 vanaf 19 uur in Restaurant U. Het kost 85 euro, inclusief aangepaste wijnen. Inschrijven: johanna_rijcken@hotmail.com

Slow Food in België

Slow Food is een beweging die zich wereldwijd inzet tegen het verdwijnen van lokale producten en eetgewoonten. Ze kiest voor biodiversiteit en voor goed, puur en eerlijk voedsel. De beweging wil interesse wekken voor het voedsel dat we eten, waar het vandaan komt en hoe onze voedselkeuzes een invloed hebben op de wereld rond ons. De beweging ontstond eind jaren tachtig in Italië, waar het nog steeds de meeste aanhangers en beschermde producten kent. In ons land zet Slow Food zich samen met lokale producenten in voor het voortbestaan van het traditionele Lambic-bier, kaas van rauwe melk én ambachtelijke stroop uit het Land van Herve. Daarnaast wil de beweging ook bijdragen aan de bescherming van de Belgische zwarte bij.

Wist je dat…

Wist je dat de artisjok de bloemknop van een distel is? De artisjok bestaat uit vele kleine puntige blaadjes, die om de bloembodem gevouwen zijn. Artisjokken worden geplukt voor ze in bloei gaan. Als je ze laat bloeien worden het paarse bloemen, die zijn niet meer eetbaar. Artisjokken hebben een licht bittere smaak. Het gezegde bitter in de mond, maakt het hart gezond, geldt zeker voor de artisjok. Al is maakt de lever gezond misschien beter verwoord. Artisjokken zijn goed voor de spijsvertering en voor maag-, darm- en leverproblemen. Ze helpen bij een opgeblazen gevoel en stimuleren de vertering van vetten. Daar staan trouwens meerdere bittere groenten om bekend. Verder zit de groente vol antioxidanten en is het een goede bron van mineralen.