KAART. Hier komen er voor de zomer nog nieuwe trajectcontroles in Antwerpen

Nog voor de zomer zullen onze wegen 37 trajectcontroles rijker zijn, dat schrijft De Standaard. In Antwerpen gaat het om 14 nieuwe trajectcontroles. Tegen 2020 wil Vlaanderen er zelfs meer dan 300 in gebruik hebben. Bekijk op onderstaande kaart de huidige en geplande trajectcontroles in de provincie.

dst

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil tegen 2020 alle flitspalen die nog met filmrolletjes werken, digitaliseren en zo veel mogelijk omvormen tot traject­controles. Op die manier moeten er langs Vlaamse wegen honderd trajectcontroles bij komen.

Die intentie was al bekend, maar nu is er ook een precieze timing. Nog voor de zomer zullen 37 stuks aangepast zijn. Zeven daarvan liggen langs de snelwegen, de rest bevindt zich op gewestwegen. Zo zal het aantal trajectcontroles in Vlaams beheer alvast verdubbelen – vandaag zijn het er 31.

Maar daarmee stopt het niet. Tot en met 2020 komen er ook elk jaar twintig nieuwe systemen bij op die tracés waar volgens de huidige statistieken de meeste verkeersongevallen plaatsvinden. Dat is ook al in 2017 gebeurd. Tegen eind dit jaar zullen er in Vlaanderen dus minstens 88 trajectcontroles staan: bijna een verdrievoudiging in vergelijking met de huidige situatie.

KAART. Huidige en geplande trajectcontroles

Huidige trajectcontroles staan in groen aangeduid, de geplande in rood.

Lokale trajectcontroles: vooral in Turnhout en Mechelen-Willebroek

Ook verschillende lokale politiezones bouwden op eigen initiatief trajectcontroles uit. Op dit moment gaat het om nog eens honderd systemen, verspreid over zestien politiezones. De zones Turnhout en Mechelen-Willebroek spannen met hun 25 en 22 installaties de kroon. Voorkempen telt er veertien, Brasschaat zes. Geen enkele andere zone komt verder dan vier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER