Een rooimachine stort zich op druivelaars in Bordeaux.© AFP

Waarom Bordeaux 8.000 ha wijnranken vernietigt

Hasselt -

In Bordeaux worden massaal wijngaarden vernietigd wegens overproductie. Graafmachines rukken wijnranken uit de grond. “Het gaat enkel over de kleinere supermarktwijnen”, zegt Hasselaar Justin Onclin, die topwijn maakt in de Franse wijnstreek.

Hanne De Belie

1.200 wijnboeren rond Bordeaux hebben zich gemeld om met subsidies van de overheid 8.000 hectare aan wijnranken te vernietigen. De goedkopere bordeauxwijn is niet alleen minder populair, ook de klimaatverandering gooit roet in het eten. “Ik ben zelf niet getroffen”, zegt Hasselaar Justin Onclin, die met Château Branas Grand Poujeaux een grand cru in handen heeft. “Het gaat over de kleinere wijnen, die in de supermarkten verkocht worden voor vijf, zes of zeven euro btw inbegrepen. In dat segment worden wel wat wijngaarden gerooid, omdat er een onevenwicht is tussen vraag en aanbod. Vooral in Europa, maar ook in de wereldmarkt.”

“Minder goede terroirs geven minder goede kwaliteit, en dat is nu precies het probleem. Er is wat te veel wijn op de markt die kwalitatief minder goed is.”

Justin Onclin

Wijnmaker

“De Franse staat heeft besloten om subsidies te geven om een aantal hectares te rooien, en eventueel andere culturen te beginnen in de plaats van wijn”, gaat Onclin verder. “Het gaat over wat wij in ons jargon de minder goede terroirs of gronden noemen. Minder goede terroirs geven minder goede kwaliteit, en dat is nu precies het probleem. Er is wat te veel wijn op de markt, en vooral te veel kleinere bordeauxs die kwalitatief minder goed zijn. Als deze gaan verdwijnen, gaat het evenwicht zich snel herstellen.”

Justin Onclin tussen zijn wijnranken in Bordeaux.© Raymond Lemmens

Veel belangstelling

Onclin zelf maakt wijn in het betere segment. “Met de betere wijnen is er niets aan de hand”, zegt hij. “Die worden goed verkocht: vooral internationaal gezien is er nog steeds heel veel belangstelling. De vraag naar kwaliteitswijnen blijft groot. Ik was vorige week nog in Bordeaux, omwille van de primeurproeverijen van de grotere wijnen. De wijnen van het jaar 2023 werden voorgesteld aan de importeurs en aan de pers. Er was heel veel belangstelling uit Europa en Amerika. De Chinezen waren wat minder talrijk. Ze kopen wat minder wijn op dit moment, omdat het thema wijn in China minder aan de orde is. Maar de andere markten gedragen zich normaal.”

“De grand cru classé-wijnen worden elders in de streek gemaakt, en daar wordt uiteraard niet gerooid.”

Justin Onclin

Wijnmaker

Volgens Onclin is er voor de betere wijnen “geen substantieel noch structureel” probleem. “De rente stijgt wel, en de voorraden moeten gefinancierd worden. Hetzij door de domeinen, hetzij door de distributeurs. Dat kost wel wat geld”, stelt hij. “Maar dat is voor de betere wijnen het enige nadelige punt op dit moment. Voor de kleinere wijnen is er wel een krimpende vraag. Men heeft de voorbije tien tot twintig jaar iets te genereus aangeplant. Dat komt nu slecht uit. Ik ben zelf niet meer in de gebieden van de kleine bordeauxs geweest, dus ik heb niets gezien van het rooien. De grand cru classé-wijnen worden elders in de streek gemaakt, en daar wordt uiteraard niet gerooid.”

Er wordt 8.000 ha aan wijnstokken vernietigd.© AFP

Rosé

Voorlopig is de impact op de verkoop in Limburg gering. “De verkoop van de goedkopere bordeauxwijnen was de laatste jaren al sterk gezakt: er is nog weinig markt voor”, zegt Hans Christiaens, aankoper bij Wijnhuis Christiaens in Tongeren. “Dat is ook de reden van de crisis. Ze hebben geen afzetmarkt meer. Ook de Franse markt is sterk gezakt. Fransen drinken zelf ook veel minder rode wijn, en meer wit en rosé. Daardoor komen ze in Bordeaux in de problemen, en is er een overproductie. Enkel die grote namen in Bordeaux doen het voorlopig nog goed. Die worden wereldwijd goed in de markt gezet, en de kleine wijnen staan in de schaduw.”