Luister naar

De reguliere geneeskunde heeft financiële belangen om zich tegen homeopathie te verzetten

Nieuws
De reguliere geneeskunde heeft financiële belangen bij de strijd tegen homeopathie.
Koos Roorda
dinsdag 26 september 2017 om 19:20
Bewijs maar eens dat homeopathische middelen niet werken.
Bewijs maar eens dat homeopathische middelen niet werken. ap / Frank May

De Amerikaanse zakenman J.D. Rockefeller (1839-1937) deed veel in olie en wist dat de meeste medicijnen uit olie komen. Hij heeft met financiële steun aan het rapport-Flexner en vele miljoenen dollars subsidie aan universiteiten in Amerika, Engeland en Frankrijk ervoor gezorgd, dat het idee ontstond dat de allopathische geneeskunde (geneeskunde met behulp van medicijnen) de enige echte was en alles kon oplossen; de rest is ‘alternatief’, niet wetenschappelijk, dus mag niet op een universiteit onderwezen worden. Hij heeft er vele miljarden aan verdiend.

Zelfs in het taalgebruik zijn we beïnvloed: de studie geneeskunde wordt vaak ‘medicijnen’ genoemd.

Hoogleraar Jos van der Meer vermeldt dat in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk homeopathie echt een onderdeel van de cultuur is. En terecht; deze landen zijn nauwelijks door Rockefeller en anderen beïnvloed. Ook preventie van ziekten en het bevorderen van het welzijn door voeding en vitaminen is in deze landen veel verder.

Slechts 11 procent van de gangbare medische behandelingen in de allopathische geneeskunde is wetenschappelijk bewezen effectief.

Daarbij is het aantal sterfgevallen als gevolg van een medische behandeling in de VS alleen al minstens 225.000 per jaar, volgens een artikel in het tijdschrift van de American Medical Association (2010). Dat stelt de haast fundamentalistische afkeer van homeopathische middelen in een heel ander daglicht. Als je het echt wetenschappelijk bekijkt, zou je moeten bewijzen dat iets niet werkt. En dat heeft voor homeopathie nog niemand kunnen bewijzen; integendeel, bij mens én dier werkt het. Dat onze kennis tekortschiet wat betreft het werkingsmechanisme, komt in de wetenschap en in de schepping heel vaak voor.

schadelijk

Als de allopathische geneeskunde alles kon oplossen, hadden we ook geen chiropraxie, osteopathie of fytotherapie nodig. Toch hebben zeer veel mensen er aantoonbaar baat bij. Daarom is het advies van het Europese wetenschappelijk adviesorgaan EASAC om homeopathie aan banden te leggen, schadelijk en kostenverhogend voor de gezondheidszorg en het welzijn van de mens. Het zou beter zijn als de EASAC adviseert statinen (cholesterolverlagers), aspartaat (kunstmatig zoetmiddel in onder meer frisdrank) en glyfosaat (een onkruidverdelger, die weer voor tien jaar toegelaten wordt) uit de markt te nemen. Want hiervan is door de wetenschap aangetoond dat ze zeer schadelijk zijn voor mens en dier.

Bovendien zijn er haast altijd banden tussen adviescommissies en de farmaceutische industrie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.