© Patrick De Roo

Meer dan duizend sp.a’ers verzamelen op nationaal congres: “De juiste zorg voor iedereen”

Leerplicht vanaf drie jaar, geen wachtlijsten in de zorg en een minimumpensioen van 1.500 euro. Het zijn enkele van de voorstellen die afgelopen zaterdag werden gelanceerd op het nationaal sp.a-congres in Antwerpen. “Wij gaan ervoor zorgen”, zei partijvoorzitter John Crombez.

Jan Stassijns

© Patrick De Roo

1.300 sp.a’ers kwamen afgelopen zaterdag afgezakt naar de Waagnatie in Antwerpen voor het nationaal partijcongres Go Left. ‘Wat is ‘nieuw socialisme’ en wat betekent dat juist in de samenleving van vandaag?’, zo luidde dé centrale vraag. Het antwoord staat in een uitgebreide kadertekst die de nieuwe richting van de partij moet aangeven.

Deze kadertekst werd door de partijleden unaniem goedgekeurd. Er werd ook een reeks nieuwe voorstellen gelanceerd rond ecologie, technologie en zorg.

Vanaf het eerste levensjaar moeten ouders recht hebben op één dag gratis kinderopvang. Dat wordt twee dagen vanaf het tweede levensjaar. Sp.a wil ook de leerplicht verlagen van zes naar drie jaar.

Zorgcrisis

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez is er vandaag een zorgcrisis. “Waarom aanvaarden we de lange wachtlijsten in de zorg?”, vroeg Crombez zich af tijdens zijn toespraak op het congres.

© Patrick De Roo

“Waarom moet er eerst 'budgettaire ruimte' zijn, terwijl een andere minister doodleuk 15 miljard wil uitgeven aan nieuwe straaljagers? Als je je arm breekt, is het normaal dat je na enkele uren een gipsverband hebt. Waarom is het dan normaal dat ouders jaren moeten wachten op de juiste zorg, wanneer hun kind een handicap heeft, of het psychologisch zwaar heeft? Iedereen die zorg nodig heeft, verdient die zorg op het juiste moment.”

Crombez verwees in zijn toespraak ook naar enkele voorstellen die de partij onlangs lanceerde, zoals de basisbaan.

“De overheid moet iedereen na een stage, opleiding of bijscholing een job garanderen. Een deftige job met een deftig loon”, zei Crombez. Ook de vraag naar een minimumpensioen van 1.500 euro per maand, werd zaterdag nog eens benadrukt.

Hernieuwbare energie

De sp.a-leden keurden zaterdag ook een resolutie goed voor een Vlaamse investeringscoöperatieve voor hernieuwbare energie. Daarin kunnen burgers, de Vlaamse overheid en lokale besturen structurele aandeelhouders zijn. Ook de afbouw van alle rechtstreekse en onrechtstreekse overheidssteun voor fossiele brandstoffen en kernenergie wordt naar voren geschoven.

Sp.a wil ook het autobezit voor zoveel mogelijk mensen overbodig maken door radicaal te kiezen voor gedeelde mobiliteit via openbaar vervoer, deelauto's en -fietsen en carpooling. De subsidies voor salariswagens moeten op de schop.

© Patrick De Roo

Dieren

De rechten van dieren moeten voor de partij in de grondwet worden ingeschreven. Momenteel wordt een dergelijk voorstel in de Senaat besproken. Dierenmishandeling moet leiden tot de schorsing of intrekking van de vergunning en tot strafrechtelijke vervolging. De voedselproductie moet in respect voor dier en omgeving gebeuren. Daarom moet industriële vleesproductie afgebouwd worden en kiest sp.a voor lokale producten, korte-ketendistributie en dier- en milieuvriendelijke kweek van basisproducten. De partij wil de bestaande uitstoot van landbouw en veeteelt afbouwen, zodat deze binnen de tien jaar gehalveerd is.