Krijgt Antwerpen een fietsbrug over de Schelde?

© Zo zou de aanloop naar de brug op Rechteroever er kunnen uitzien.

De Antwerpse N-VA maakt van een fietsbrug over de Schelde een verkiezingsbelofte. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen.

jvt

Volgens de N-VA is een fietsbrug over de Schelde niet zomaar een prestigeproject, aangezien de Kennedyfietstunnel en de Sint-Annatunnel verzadigd raken door de sterke toename van het aantal fietsers in Antwerpen. Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) bevestigt dat een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het plaatsen van een brug op twee locaties haalbaar is. Ofwel ter hoogte van de Kennedytunnel ofwel ter hoogte van het gebouw van het hof van beroep op het Zuid, dat gesloopt zal worden.

‘De hoogte van de brug en andere technische details moeten nog verder worden uitgewerkt’, zegt Van de Velde. ‘De twee mogelijke locaties liggen aan de zuidrand, omdat daar minder scheepvaartbewegingen zijn: cruiseschepen komen daar bijvoorbeeld niet voorbij. Aan de noordrand kan je werken met overzetboten en watertaxi’s.’

De brug zal wel regelmatig het scheepvaartverkeer moeten doorlaten, stelt hij.

Financiering

De fietsbrug zou op Linkeroever kunnen worden aangesloten op de fietsas die gepland staat van Burcht naar Sint-Anneke en aan de overzijde op de fietsas van de Scheldekaaien.

De N-VA wil voorlopig niets kwijt over het benodigde budget, maar stelt dat de stad niet alleen zal opdraaien voor de kosten. ‘We kijken ook naar Vlaanderen en wie weet zijn er ook private investeerders geïnteresseerd’, zegt Van de Velde.

Als het van de N-VA afhangt, moet de brug in 2024 klaar zijn. Nu volgt nog een uitgebreid onderzoek naar de haalbaarheid.