© JEFFREY GAENS

Onze analist Jacky Mathijssen houdt STVV tegen het licht: “Geloof in Japanners nu al weg”

Minder dan twee weken na de WK-finale wordt nu vrijdag om 20.30 uur met de topper Standard-Gent het nieuwe voetbalseizoen in ons land in gang gefloten. Hoog tijd dus om vooruit te blikken. Onze analist Jacky Mathijssen geeft de aftrap. Vandaag houdt hij STVV tegen het licht. Morgen komt KRC Genk aan de beurt. Ook de strijd om play-off 1 en om de titel komen later deze week ruimschoots aan bod.

Roger Cox

“STVV is een traditieclub, een merk. Een club die staat voor duidelijkheid. Veel mensen leven enorm mee. In het verleden sleurden de fans hun ploeg door moeilijke momenten. Wel, het zijn die supporters die zich momenteel grote zorgen maken. Eind vorig seizoen pakten de nieuwe bazen uit met ronkende, gedetailleerde verklaringen. Op 18 juni zou de nieuwe ploeg er ongeveer staan. Maar wat zie ik? We zijn een maand later, volgend weekend begint het seizoen en de kern is verre van volledig."

"Op bestuursniveau, op het vlak van de technische staf is ongeveer alles veranderd. Maar daarmee is ook de onduidelijkheid nog toegenomen. Hopelijk zijn dit slechts groeipijnen. Maar er wordt wel een gevaarlijk spel gespeeld. Goeie spelers zijn weg en vervangen door jonge talenten. De beloften zijn dus niet ingelost. Gevolg: weinig supporters geloven nog in het verhaal van de Japanners. De story rond Sankhon sterkt hen in die overtuiging. Die jongen geraakt niet hier door visumproblemen. Raar. Met wat politieke druk moet dat toch lukken."

"Samengevat: de terugloop in het aantal fans is al enkele jaren bezig en ik zie die negatieve spiraal niet onmiddellijk ombuigen. De mensen zien geen daadkracht, ze twijfelen. Opletten daarvoor, want een Haspengouwer is niet vergevingsgezind. Zijn de Japanners zich daarvan bewust? Ik geloof het niet. Hoe dan ook, vanuit het bestuur zou er nu een krachtig signaal moeten komen om de boel te sussen. Maar wie gaat dat doen? Ik zie maar één mogelijk figuur: de voorzitter. Alleen, mag of wil hij dat? Met de komst van die Japanse international proberen de Japanners intussen hun goeie wil te tonen. Een kwaliteitsinjectie, zeker. Maar gaat die jongen de boel oplossen? Ik vrees van niet.”

“Wie stelt spelers voor hun verantwoordelijkheid?”

“De onduidelijkheid zorgt voor onrust in de kleedkamer. Meer ervaren spelers als Legear en Teixeira staan aan de klaagmuur. Over de niet nagekomen beloften. Maar ook over de aanpak van Marc Brys. Geen toeval. Kijk, STVV haalt elk seizoen een bonus van 6 tot 8 punten uit zijn synthetisch veld. Maar in de dagelijkse werking is dat kunstgras een belasting. Komt daar nog bij dat Brys op fysiek vlak heel veeleisend is voor zijn spelers. Dus gaan de ouderen eerst op de rem staan, in het besef dat hun lichaam in het rood moet. Ik ga daar niet in mee, ik weiger de coach te zien als een deel van het probleem. Brys is een vakman. Oké, zijn stokpaardjes zijn fysiek labeur en een stug tactisch blok. Dat vloekt wat met het frivole voetbal van de voorbije seizoenen. Bovendien is hij al een aantal jaren weg uit eerste klasse, dat aan kwaliteit gewonnen heeft en tactisch veranderd is. Een bijkomende handicap. Toch is dat geen reden om zijn aparte aanpak in vraag te stellen. Dit incident moet dringend worden gesloten. Iemand moet die spelers voor hun verantwoordelijkheid stellen. Maar wie? En ook, hoe reageren de Japanners? Hun cultuur is er nooit een van overleg, van compromis of discussie. Dissidentie accepteren zij niet.”

“PO1 als ambitie? Chapeau maar ook hoog gegrepen”

“De ambitie van STVV is play-off 1. Chapeau. Ik vind het knap dat ze in Sint-Truiden hun nek uitsteken. Ook de trainer onderschrijft dat, al dan niet gewild. Al heb ik bij zijn engagement wel bedenkingen. Brys is in Beerschot vertrokken omdat de verwachtingen onrealistisch waren. Vreemd. Ik beschouw het behalen van PO1 met STVV niet minder moeilijk dan het pakken van de titel in 1B met Beerschot."

"Als ik de voorbereiding bekijk, vind ik die redelijk. Brys kan een team tactisch en fysiek klaarstomen. Ik heb dus vertrouwen in een goeie start, wat de onrust en onzekerheid kan doen luwen. Het zal nodig zijn ook. Want vormverlies, een fysieke terugslag bij de youngsters en een mogelijk hoger percentage blessures, dat is door de aanpak van Brys waarschijnlijk onvermijdelijk. Wat mij wel serieus verontrust, is dat de nieuwe bazen het vorig seizoen allemaal niet zo geweldig vonden. Ondanks het goede voetbal dat STVV zeker in het begin bracht. Ik mag dus hopen dat ze niet te snel in paniek slaan. Maar, eerlijk, ik heb niet veel hoop op een rationele reactie. Ik heb evenmin het gevoel dat Brys een stevige vinger in de pap heeft in het transferbeleid. Hij heeft wekenlang een tactisch concept uitgedokterd. Nu, een weekje voor de start, poten ze daar plots een Japanner neer op een positie waar hij niet echt iemand nodig heeft. Dat haalt eigenlijk heel die voorbereiding overhoop. Die international zal, snel, moeten spelen en dat maakt op mij de indruk dat de coach genegeerd wordt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer