Direct naar artikelinhoud
Politiek

Eerste Kamerzitting: Dewael laat Van Langenhove op de bank zitten

Eerste Kamerzitting: Dewael laat Van Langenhove op de bank zitten
Beeld Francis Vanhee

Voorlopig Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) heeft het voorspelde circus rond de eedaflegging van Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) met een kneepje in de kiem gesmoord. Hij geeft meteen zijn visitekaartje af om de eerste burger van het land te worden.

“Dit is de enige plaats die de kiezer mij toebedeeld heeft.” Patrick Dewael (Open Vld) schudde bij de opening van het parlementaire jaar een verrassing uit de mouw. Iedereen verwachtte dat hij als Kamerlid met de langste staat van dienst vooraan zou plaatsnemen, om de eedaflegging van de volksvertegenwoordigers in goede banen te leiden. Maar de Limburger weigerde. “Ik zal dit doen vanop mijn eigen plaats. En dat geldt voor ons allemaal.”

Normaal zouden Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Melissa Hanus (PS) – de twee jongste verkozenen – Dewael vooraan flankeren. Maar zo’n prominente rol voor Van Langenhove zagen de Franstalige partijen niet zitten. Daarom zocht en vond de ervaren Dewael een achterpoortje in het reglement van de Kamer om de rol van Van Langenhove in te perken. Zolang hij zelf niet naar voor zou komen, wist hij, zou Van Langenhove ook op zijn stoel moeten blijven zitten.

De N-VA-fractieBeeld Francis Vanhee

Omgekeerde rode driehoek

PS, MR en Ecolo hadden voor de zitting aangekondigd dat ze zich hevig zouden verzetten tegen de aanwezigheid van Van Langenhove, die eerder deze week in verdenking werd gesteld voor inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Bij hun intrede droegen de parlementsleden een omgekeerde rode driehoek op hun kledij, een symbool van het antifascisme. Ook VB-voorzitter Tom Van Grieken beloofde vooraf “stampij” te maken.

Maar Van Langenhove en co. legden zonder incidenten hun eed af. Ook hun tegenstanders beten op hun tong. Dewael had de lont uit het kruitvat gehaald. “We moeten die Vlaams Belangers niet meer aandacht schenken dan nodig”, klonk het in de wandelgangen bij de liberalen. “Zij hebben sowieso orders gekregen om zich vandaag perfect te gedragen.”

Bij Vlaams Belang wreven ze zich in de handen. Zo veel gedoe voor niets, en dat enkel voor hen? “Wij danken iedereen voor een dag vol onbetaalbare reclame”, tweette Vlaams fractieleider Chris Janssens.

Al was de echte winnaar van de dag misschien wel Dewael, die volgende week graag verkozen wil worden als Kamervoorzitter. Wie kan na zo’n manoeuvre nog beweren dat hij geen goede parlementsvoorzitter zou zijn?

Live

  1. Mis geen enkele politieke update

  2. Geen nieuwe parlementsvoorzitter

    Patrick Dewael (Open Vld) verklaart de zitting gesloten. De stemming over de nieuwe tijdelijke Kamervoorzitter wordt uitgesteld tot volgende week. Groen-fractieleider Kristof Calvo bedankt Dewael nog voor de serene werkzaamheden tijdens deze zitting. De voorspelde heisa rond de aanwezigheid van het Vlaams Belang is uitgebleven.

    Beeld Francis Vanhee
  3. Van Langenhove legt probleemloos de eed af

    Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) legt zijn eed af volgens het boekje. In het halfrond leggen tientallen camera's het beeld vast. 

  4. Twee extra Nederlandstaligen in het parlement

    Maria Vindevoghel (PTB-PVDA) en Tinne Vanderstraeten (Groen-Ecolo) hebben hun eed eerst in het Nederlands uitgesproken, pas daarna in het Frans. Dat betekent dat zij zich vanuit Brussel bij de Nederlandstalige taalgroep in het parlement scharen. Als de volgende federale regering een Nederlandstalige meerderheid moet vertegenwoordigen, zoals onder andere N-VA bepleit, moeten de Nederlandstalige partijen dus samen 45 in plaats van 44 zetels hebben. 

  5. PVDA zoekt de controverse op

    "Ik zweer de observer le Grondwet." PVDA-Kamerlid Maria Vindevoghel gebruikt voor haar eedaflegging een vreemde mengeling van Nederlands en Frans. Mag niet, zegt Dewael. Pas bij de derde poging wordt haar eed aanvaard. Andere parlementsleden rollen met de ogen.

  6. Voorlopig geen incidenten

    Bij Vlaams Belang alvast geen incidenten. Ondermeer Barbara Pas legt vlekkeloos de eed af als Kamerlid.
    De groenen maken er een punt van om de eed in de drie landstalen af te leggen. Bij de ene gaat dat al iets vlotter dan de andere, maar ook daar geen noemenswaardige problemen.

    Beeld Francis Vanhee
  7. Oost-Vlaamse parlementsleden bijten de spits af

    'Ik zweer de Grondwet na te leven.' N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt is het eerste Kamerlid dat officieel de eed aflegt. Meteen volgen de Kamerleden elkaar in sneltempo op.

  8. Applaus voor Michel

    Patrick Dewael heropent de plenaire vergadering met felicitaties voor premier Charles Michel (MR). Die werd gisteren voor de derde keer vader. Zijn vriendin Amélie en hij kregen een dochtertje, 'Lucie'. "Waar vindt hij toch de tijd?", grapt Dewael. "Proficiat. Ik denk dat het ouderschap het mooiste geschenk is dat we in het leven kunnen krijgen."

    Beeld Francis Vanhee
  9. N-VA dient meteen wetsvoorstellen rond migratie in

    N-VA-Kamerlid Theo Francken zegt dat zijn partij er "meteen wil invliegen". "We dienen als allereersten om 16 uur direct na de eedaflegging cruciale migratiewetsvoorstellen in."

    Een eerste wetsvoorstel gaat rond de heikele kwestie van de woonstbetredingen. Dat voorstel werd vorig jaar in de koelkast gestoken na verzet vanuit de MR, maar N-VA wil het nu dus opnieuw bovenhalen.

    Ter herinnering: N-VA stapte in december uit de regering als verzet tegen de goedkeuring van het Marrakesh-pact. De partij wees toen ook op het voorstel van de woonstbetredingen als voorbeeld van hoe een regering een dossier niet goedkeurt als niet iedereen akkoord gaat. N-VA voelt zich in de oppositie tegen de ontslagnemende regering nu duidelijk niet meer gebonden door die afspraak.

    Beeld Francis Vanhee

    "We willen de Dienst Vreemdelingenzaken en de politie de toelating geven om, mits machtiging van de onderzoeksrechter, een private woning te kunnen betreden om mensen in illegaal verblijf over te brengen naar een gesloten centrum voor repatriëring", zegt Francken tegen Het Laatste Nieuws. "Elk huis in dit land is momenteel een ‘safe house’ voor illegaal verblijf. Dit voorstel is absoluut noodzakelijk willen we meer uitgeprocedeerden bewegen tot terugkeer en het voldoet aan alle grondwettelijke garanties."

    Ook wil de N-VA de automatische intrekking van de Belgische nationaliteit na een veroordeling voor terrorisme voor mensen met dubbele nationaliteit. "Dit is een levensbelangrijk voorstel waarmee we een einde willen maken aan de moeilijke intrekkingsprocedure van vandaag. Wij zijn duidelijk: wie onze samenleving afwijst, die kan ook geen lid meer blijven van de club."

    Tot slot wil de N-VA een hogere bijdrage voor het aanvragen van de Belgische nationaliteit. "Die procedure is vandaag bij ons bij de goedkoopste van alle Europese landen. We willen die verhogen tot een bedrag van 1.250 euro. De opbrengst van die maatregel willen we aanwenden om de migratiediensten te versterken en om onze steden en gemeenten te helpen in de integratie van nieuwkomers. Onze nationaliteit is geen vodje papier. Voor wat, hoort wat."

    Beeld Photo News
  10. Co-voorzitster Ecolo zal toch de eed afleggen

    Ecolo-co-voorzitser Zakia Khattabi zal vanmiddag toch de eed afleggen. Dat zegt ze op Twitter. Eerder wilde Khattabi dat niet als dat moest met Dries Van Langenhove als assistent van Dewael. "Erkenning voor voorzitter Dewael voor de subtiliteit van zijn houding", tweet ze. "Hij heeft zijn assistenten niet nodig. Ik zal dus met eer en trots de eed afleggen."


    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Van Langenhove ‘wil het sereen houden’

    Kamerlid Dries Van Langenhove zegt na de ‘truc’ van Dewael dat hij of zijn fractie niet van plan zijn daar actie tegen te ondernemen. "Het is de bedoeling om het sereen te houden", verklaarde hij tegenover journalisten.

  12. Zitting geschorst

    De zitting van de Kamer is geschorst. Dat laat toe de de commissies de geloofsbrieven kunnen onderzoeken. De zitting wordt verdergezet zodra deze formaliteit achter de rug is.


  13. Commissies voor geloofsbrieven worden samengesteld

    Dewael trekt nu zelf de namen om te bepalen welke Kamerleden in welke commissie zal zetelen om zo meteen de geloofsbrieven van de verkozenen te onderzoeken. Die formele procedure moet gebeuren vooraleer de Kamerleden de eed kunnen afleggen.

    Normaal trekken de twee jongste Kamerleden de namen, maar ook die eer valt Dries Van Langenhove dus niet te beurt. Dewael laat zich bijstaan door twee medewerkers van de Kamer.

  14. Dewael schudt trucje uit zijn mouw

    "Ik verklaar de buitengewone zitting van 2019 geopend", zegt Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael. Hij houdt zijn speech ostentatief vanop zijn eigen plek in het halfrond, en niet vooraan. Zo zorgt hij ervoor dat ook Dries Van Langenhove van Vlaams Belang, die normaal vooraan naast hem plaats zou nemen, ook op zijn eigen plaats moet blijven zitten. "Dit is de enige plek die de kiezer mij toebedeeld heeft", verklaart hij.

    Beeld Francis Vanhee
  15. Hier zitten de 150 Kamerleden

    Ondertussen is duidelijk welk Kamerlid waar zal zitten.

    De verdeling van de fracties is dezelfde als bij de vorige legislatuur. Sp.a zit uiterst links, gevolgd door de PS en de PVDA. De fors uitgebreide groene fractie van Groen-Ecolo zit als volgende, naast Open Vld. Zusterpartij MR zit aan de andere kant van de middengang, naast de eveneens fors gegroeide Vlaams Belang-fractie. Kamerlid Dries Van Langenhove zit op de tweede rij achter fractieleider Barbara Pas, tussen voorzitter Tom Van Grieken en Marijke Dillen.

    Naast Vlaams Belang zit de grootste fractie, N-VA, met 24 Kamerleden. CD&V en cdH sluiten de rij af. Helemaal achteraan, met niemand naast of voor hen, zit het onafhankelijke Kamerlid Jean-Marie Dedecker. Hij is verkozen op een N-VA-lijst, maar zit niet in de fractie.

    Verdeling Kamer van Volksvertegenwoordigers.Beeld RV
  16. Van Langenhove zit tussen andere Kamerleden

    Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove zit voorlopig nog op zijn toegewezen plaats in het halfrond tussen de andere fractieleden van de partij.


    Beeld Francis Vanhee
  17. Nog een kandidaat-voorzitter

    Hoewel Servais Verherstraeten vanmorgen op Radio 1 nog liet uitschijnen dat zijn partij de kandidatuur van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel zou kunnen steunen als Kamervoorzitter, is Verherstraeten nu toch zelf ook kandidaat. Dat meldt de VRT.

    Groen en Ecolo droegen eerder Kamerlid Tinne Van der Straeten voor als hun kandidaat om tijdelijk voorzitter te worden.

    Het is niet duidelijk of er vandaag al over een nieuwe Kamervoorzitter wordt gestemd. De openingszitting wordt in elk geval voorgezeten door Patrick Dewael (Open Vld), het Kamerlid met de langste staat van dienst.

  18. Pieter De Crem (CD&V) gaat niet in de Kamer zetelen

    Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zal de eed als Kamerlid niet afleggen. Hij laat zich opvolgen door Jan Briers, de voormalige gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dat deelt minister De Crem donderdag mee, kort voor de installatievergadering van de Kamer. Hij lijkt aan te sturen op het einde van zijn nationale politieke loopbaan.

    Pieter De Crem.Beeld BELGA
  19. Actie gepland als protest tegen Van Langenhove

    De Franstalige partijen plannen vanmiddag een actie in de Kamer om te protesteren tegen het feit dat Dries Van Langenhove een rol zal spelen bij de eedaflegging. Dat meldt De Tijd.

    Al de hele week gonst het in de Wetstraat over de rol die Dries Van Langenhove zal opnemen bij de eedaflegging in de Kamer. Het is de gewoonte dat de twee jongste Kamerleden de Kamervoorzitter daarbij flankeren en assisteren. Aangezien Van Langenhove een van de jongste verkozenen is, valt die eer hem te beurt.

    Onaanvaardbaar voor zowat alle Franstalige partijen. Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, eiste dat Van Langenhove aan de kant zou worden geschoven. Ze kreeg al snel bijval van de MR en later van de PS. De jonge socialiste Mélissa Hanus weigert daarom vooraan te zitten samen met Van Langenhove.

    De Franstalige partijen zijn niet van plan het hier bij te laten, en plannen vanmiddag een actie, zo schrijft De Tijd. Tijdens de eedaflegging zullen de parlementsleden van MR, PS, PTB en DéFI een rood driehoekje op te spelden, zo meldt Le Soir. Dat was in de Tweede Wereldoorlog het teken van het verzet.

  20. Krijgt Van Langenhove zijn gloriemoment? Of mag hij enkel veters strikken van Dewael?

    Eén man zal straks tijdens de openingszitting van de Kamer alle aandacht opeisen: Dries Van Langenhove. De Franstalige partijen zijn ziedend omdat hij een prominente rol krijgt toebedeeld. Wordt hij alsnog gedegradeerd tot ‘decorstuk’?

    Dries Van Langenhove.Beeld Bas Bogaerts
  21. Welkom op dit liveblog over de eerste bijeenkomst in de federale Kamer. Die begint rond 14.15 uur. De Morgen brengt straks rechtstreeks verslag uit vanuit de Kamer.