Direct naar artikelinhoud
Werk

Een kankerpatiënt aanwerven wordt goedkoper

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters.Beeld Photo News

Goed nieuws voor wie terug aan het werk wil na kanker of een andere ernstige ziekte. Vanaf 2019 krijgen werkgevers een premie om hen aan te werven of aangepast werk te bieden.

Stel: twee jaar lang zat je thuis met kanker. En dan is het zover: de laatste kuur. Je popelt om de draad weer op te pikken. Alleen, je bent fysiek niet meer dezelfde als vroeger: je bent sneller moe, kan je niet concentreren en ook emotioneel herstel je nog. Weer aan de slag gaan is vaak niet evident. Werkgevers zijn bang dat je zal hervallen, vaak ziek zal zijn of geven de voorkeur aan een gezond iemand. 

"We merken dat mensen die herstellende zijn vaak benadeeld worden op de arbeidsmarkt", erkent Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Maar het is belangrijk dat ook zij kunnen werken, want dat bevordert hun herstel." Hij voorziet daarom een premie, die de nadelen voor werkgevers moet compenseren.

De Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) bestaat vandaag al voor wie iemand tewerkstelt met een permanente handicap. 12.000 mensen zijn zo aan de slag. "Maar nu breiden we die premie uit naar mensen die door hun ziekte tijdelijk minder presteren", aldus Muyters. En dat geldt niet alleen voor kankerpatiënten, maar ook voor wie een zwaar hersenletsel oploopt na een ongeval, of op een wachtlijst staat voor een transplantatie. De criteria worden dit najaar nog uitgewerkt, maar algemeen geldt het voor iedereen die door een zware ziekte tijdelijk minder presteert.

'Het is belangrijk dat ook zij kunnen werken, want dat bevordert hun herstel'
Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk

Voor de werkgever betekent dit dat hij twee jaar lang een beroep kan doen op een premie van 20 procent van het loon van de werknemer, en dat die laatste dus goedkoper wordt. Indien nodig kan de premie nog verlengd worden.