© Dirk Vertommen

Acht tekenaars en illustratoren geven mensen die gestorven zijn symbolisch cadeau

Acht Heistse tekenaars en illustratoren tekenen zaterdag present voor de bijzondere actie Missing Gift voor de Warmste Week. Iedereen kan door de lokale creatieve talenten een tekening laten maken ter ere van een overledene. De giften die daarmee verzameld worden, gaan naar de vzw Missing You.

Bert Provoost

De warme acties schieten dezer dagen als paddenstoelen uit de grond. De actie die zaterdag in Heist wordt georganiseerd, gaat ook recht naar het hart. “We gaan iets doen voor de overledenen. We richten ons op mensen die iemand verloren hebben en die nog graag iets hadden gezegd of gegeven. Wij tekenen wat je nog had willen zeggen. We zetten de gedachte om in een illustratie en geven op die manier de mogelijkheid om nog iets af te sluiten of op te bouwen. Het is een symbolische manier om iemand die er niet meer is alsnog een cadeau te geven”, legt initiatiefnemer en tekenaar Dieter Dresselaers uit. Het resultaat wordt een tekening van 10 op 12 centimeter.

Eerste editie in Leuven

De Heistenaar, die les gaf aan het Heilig-Hartcollege in Heist-op-den-Berg, werkte vorig jaar mee aan het eindwerk van de Beerzelse oud-leerling Charissa Wouters bij een soortgelijk initiatief in Leuven. “Dat was een heel mooie en pakkende ervaring. Je krijgt heel wat verschillende mensen voor je neus. Allemaal hebben ze hun eigen verhaal of achtergrond. We nemen dan ook de tijd om even te luisteren naar wat er achter hun vraag zit en welke boodschap ze precies willen meegeven aan de overledene. Zo heb ik toen een duif getekend voor een duivenmelker, een speciale dameshoed, enzovoort. Tijd om zeer ingewikkelde tekeningen te maken is er niet, maar we proberen er toch altijd iets speciaals van te maken.”

“Het initiatief zou dit jaar normaal gezien niet herhaald worden, omdat het voor de studenten die het vorig jaar organiseerden een eenmalig eindwerk was. Ik heb dan Charissa gecontacteerd met de vraag of we het in Heist niet konden overdoen. Zij leidt mee alles in goede banen. Het was een te mooi initiatief om zomaar te laten varen.”

De tekenaars zijn beschikbaar op zaterdag 15 december van 13 tot 18u. Ze werken in Staminee De Living in de Noordstraat. De tekenaars zijn Matty Pichal, Sarah Van den Broeck, Leda Vaes, Evelien Van Loock, Björn De Weerdt, ­Robin Dassen, Nick Dercon en Dieter Dresselaers. In ruil voor hun werk vragen de tekenaars een vrijwillige bijdrage.

De opbrengst gaat via De Warmste Week naar de vzw Missing You, die voor rouwbegeleiding zorgt bij kinderen en jongeren tot 30 jaar. Staminee De Living belooft om het bedrag stevig naar boven af te ronden.