Cian Uijtdebroeks verliest tiental seconden tegenover concurrenten in zware bergrit, vroege vluchter Valentin Paret-Peintre steekt landgenoot Bardet de loef af

Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R) heeft dinsdagmiddag de tiende etappe in de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De 23-jarige Fransman was na een bergrit van 142 kilometer vanuit Pompei de beste op de slotklim richting Bocca della Salva. Landgenoot Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) werd tweede, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) derde. Tadej Pogacar (UAE Emirates) liet de vluchters hun ding doen en behield met sprekend gemak zijn roze trui. Witte trui Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) kraakte ietwat in de slotkilometer en gaf een tiental seconden toe op Pogacar en co.

Marnix Taes

Roze trui: Tadej Pogacar (Slo)

Paarse trui: Jonathan Milan (Ita)

Blauwe trui: Tadej Pogacar (Slo)

Witte trui: Cian Uijtdebroeks

Hoe kwam de zege tot stand?

Uiteraard kende de rit zijn beslag op de achttien kilometer lange slotklim Bocca della Selva. Drie renners vochten het tegen elkaar uit: Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike) leek lang op weg naar de overwinning, maar werd in de slotkilometers gecounterd door Valentin Paret -Peintre (Decathlon-AG2R-La Mondiale). Ook Romain Bardet (DSM-firmenich) ging hem nog voorbij.

Het drietal maakte aanvankelijk deel uit van een grote groep van zesentwintig renners die bij gratie van Team UAE en Tadej Pogacar iets voorbij half koers mocht wegrijden. Het was vervolgens de Intergiro tussensprint - nog voor de slotklim - die de kopgroep uit elkaar deed vallen. Filippo Fiorelli (Group Bardiani CSF) versnelde en in schuifjes volgden Jan Tratnik, Romain Bardet (DSM – firmenich), Marco Frigo (Israel – Premier Tech), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) en Valentin Paret Peintre (AG2R) in zijn spoor. Op de Bocca della Selva toonden Paret-Peintre, Bardet en Tratnik zich de sterksten, met het bekende resultaat.

Mooie bonus voor Valentin Paret-Peintre: zijn oudere broer Aurélien kwam nog als vijfde over de meet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat gebeurde er vooraf?

Oorlog in het peloton in de aanvangskilometers. Een eerste kopgroep met Quinten Hermans, Simon Clarke en later ook Alessandro De Marchi reed quasi meteen weg en kreeg zo’n driekwart minuut voorsprong. Doorlopend probeerden renners de brug te slaan maar niemand die daar echt in slaagde. In het eerste koersuur lag de gemiddelde snelheid boven de vijftig kilometer per uur.

Vooraan moest Quinten Hermans lossen, maar daar profiteerde ploegmaat Kaden Groves van. Achter koplopers De Marchi en Clarke kwam hij in de tussensprint als derde over de streep, waardoor hij zes punten inliep op paarse trui Jonathan Milan. De Italiaan van Lidl-Trek zat te ver om zelf ook te scoren.

Voor de slotklim pakte Simon Geschke (Cofidis) de volle buit op Camposauro, de eerste col van de dag, gewaardeerd als tweede categorie. Met vierenvijftig punten in totaal springt Geschke naar de tweede plaats in het bergklassement, weliswaar op stevige afstand van Tadej Pogacar die 104 punten heeft.

Wat deden de favorieten?

Cian Uijtdebroeks (Visma-Lease a Bike) had zichtbaar een moeilijke slotklim en verloor in de laatste kilometer de aansluiting met de groep der favorieten. Hij kon uiteindelijk wel zijn witte trui vasthouden, maar baalde zichtbaar na de meet.

Ben O’Connor (Decathlon-AG2R) won het sprintje van de klassementsrenners, met Martinez, Pogacar, Thomas en Rubio in zijn zog.

Omdat Tadej Pogacar en UAE Team UAE Emirates de vlucht lieten wegrijden, konden een aantal renners zich opnieuw de top tien binnen rijden. Romain Bardet begon als veertiende aan de rit, op bijna acht minuten, maar vanuit de vlucht plaatste hij zichzelf ineens opnieuw in de top tien.

-Omdat ook Filippo Zana (Jayco-Alula) zichzelf terug in de top tien kon rijden, werden een aantal ploegen toch nerveus. Bahrain-Victorious zette zich mee aan kop van het peloton om de zesde plaats van Antonio Tiberi veilig te stellen, wat ook lukte.

Wat deden de Belgen?

Quinten Hermans was de eerste aanvaller van de dag. Hij vertrok meteen op kilometer nul vanuit het zog van de neutrale wagen en kreeg veteraan Simon Clarke (37) van Israel – Premier Tech mee. Twintig kilometer lang reden ze met twee voor het peloton uit. Nadien kwam Alessandro De Marchi (Jayco – Alula) aansluiten. Hermans scoorde geen punten bij zijn medevluchters omdat hij niet meer wilde of kon overnemen. Het leidde tot veel gesticuleren bij De Marchi.

Mauri Vansevenant was er duidelijk ook op gebrand om mee te gaan met de vroege vlucht. Ploegmaat Bert Van Lerberghe assisteerde en piloteerde hem naar voor, maar aanvankelijk zonder succes. Toen na de tussensprint de grote vluchtgroep vertrok, was Vansevenant wel mee met ploegmaat Alaphilippe.

Verder nog iets dat je moet weten?

Gewezen witte trui Lucas Plapp (Jayco-Alula) moest al lossen op tachtig kilometer van de meet. Ook hij lijkt slachtoffer van de ziektegolf die door het peloton gaat.

Ook Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step) voelde zich duidelijk niet lekker. Hij zat wel mee in de kopgroep, maar liet zich op veertig kilometer van de streep uitzakken tot bij de volgwagen. Daarna parkeerde hij helemaal.

Op korte afstand van elkaar volgden een paar onverwachte hindernissen voor het peloton: eerst een loslopende hond, daarna tifosi met roze rookbommen en toen meldde Eurosport ook nog dat er een rotsblok op de weg was gevallen. De organisatie en de carabinieri slaagden erin om het tot bij de vangrail te verplaatsen waardoor de renners veilig konden passeren.

Valentin Paret Peintre wint korte, pittige etappe boven op Bocca Della Stelva.
Tratnik kraakt in het slot van de beklimming.
Uijtdebroecks verliest kostbare seconden in het slot.
Uitslag

1) Valentin Paret Peintre
2) Romain Bardet
3) Jan Tratnik
4) Andrea Bagioli
5) Aurelien Paret Peintre
Valentin Paret Peintre wint boven op de Bocca Della Selva!

Het 23-jarige lichtgewicht pakt zijn eerste profzege in deze Giro. Na een knappe strijd haalt hij het van Romain Bardet. Tratnik wordt uiteindelijk zeer knap derde.
Versnelling Tiberi

Terwijl Paret Peintre op weg is naar de zege, deelt Tiberi een speldenprik uit in het peloton. Pogacar volgt gezwind. Arensman heeft het moeilijk.
Voorsprong

In het zicht van de rode vod bedraagt de voorsprong van Paret Peintre 22". Hij lijkt zegezeker.
Bardet

Ook Bardet neemt Tratnik nu bij de lurven. Ook hij laat de Sloveen meteen ter plaatse.
Valentin Paret Paintre

De Fransman gaat meteen op en over Tratnik. Is hij op weg naar de mooiste zege uit zijn carrière?
Spannend slot

Terwijl het voorlopig windstil blijft in het peloton acht Paret Peintre zijn moment gekomen. Hij rijdt weg van Bardet en gaat op zoek naar Tratnik.
35 seconden

Met deze voorsprong gaat Tratnik de laatste 4 kilometer in van de slotklim. Kan hij standhouden op de Bocca Della Stelva?
Steilere slotfase

De laatste kilometers gaan iets meer bergop, namelijk met een gemiddelde van 7%. In principe zijn de pluimgewichten Bardet en Paret Peintre in het voordeel, maar Tratnik geeft nog steeds een sterke indruk.
Status quo

Bardet en Paret Peintre blijven nu hangen op 40". Kan Tratnik deze solo dan toch succesvol afronden? We krijgen aan spannend slot.
Frans succes?

De twee Fransen lijken hun klim goed te hebben ingedeeld. Ze komen nu op 40" van leider Tratnik. Krijgen we zo dadelijk een Frans duel voor de ritzege?
Dalende strook

Tratnik kan even op adem komen op een dalende strook. Daarna volgen drie kilometers aan gemiddeld 5,5%. De Sloveen heeft nog een voorsprong van 52".
Aanval Paret Peintre

Door een aanval van Valentin Paret Peintre is ook het liedje van Bagioli uitgespeeld. De twee Fransen gaan nu op zoek naar leider Tratnik.
Tratnik draaft door!

De renner van het geplaagde Visma Lease a bike draaft stevig door. Hij breidt zijn voorsprong verder uit naar 1'16" op het trio Bardet, Bagioli en Valentin Paret Peintre. Frigo heeft de rol ondertussen moeten lossen.
Sterke Jan

Terwijl INEOS Grenadiers een stevig tempo ontwikkelen in het peloton zet Tratnik stevig door in de eerste kilometers van de Bocca Della Selva. Hij reidt zijn voorsprong uit tot bijna 1' op het achtervolgend viertal. Het peloton volgt nu op 4'56".
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen