Schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) toont een lege fles lachgas en een ontploft exemplaar uit de verbrandingsoven.
Foto: Dirk Verleyen

5 euro beloning voor inwoners uit Gent en Destelbergen die lachgasfles naar recyclagepark brengen

Vanaf vandaag krijgen inwoners van Gent en Destelbergen 5 euro beloning, als ze flessen lachgas (vanaf 580 gram) naar het recyclagepark brengen. Het is een actie van Ivago, want de afvalophaler hoort steeds meer flessen ontploffen in de verbrandingsoven. Er was de voorbije maanden voor duizenden euro's schade en ook voor het personeel is het niet veilig.

Afvalophaler IVAGO vindt steeds meer lachgasflessen in de openbare ruimte en tussen het restafval. "En als die flessen niet leeg zijn en in de afvalverbrandingsoven terechtkomen, leidt dat tot ontploffingen met zware schade", zegt schepen en IVAGO-voorzitter Bram Van Braeckevelt (Groen).

"Lachgas kost ons veel geld. De voorbije maanden waren er bijna 120 ontploffingen in de verbrandingsoven. De schade loopt al op tot enkele tienduizenden euro's. We doen een oproep aan onze inwoners om lachgas op een correcte manier te recycleren. Het vervoeren van lege lachgasflessen naar het recyclagepark is toegelaten."

Geld op IVAGO-rekening

"We storten 5 euro als een soort van beloning, voor mensen uit Gent en Destelbergen die lachgas binnenbrengen, via het klein gevaarlijk afval op het recyclagepark. Dat geld komt op de persoonlijke IVAGO-rekening te staan. Dat kun je dan gebruiken om de kosten van een bezoek aan het recyclagepark of een ophaling van afval aan huis te betalen."

Het is een proefproject dat na de zomer geëvalueerd wordt. Ook kleinere flessen worden best naar het recyclagepark gebracht. "De flessen lachgas moeten uit het restafval, want de maatschappelijke kost om de oven te herstellen is te groot", besluit Van Braeckevelt.

Meest gelezen