Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Anderlecht heeft het nu volledig in eigen hand’: Hans Vandeweghe schat de kansen op de titel in

Hans Vandeweghe // Mario Stroeykens van Anderlecht viert de 2-1-winst tegen KRC Genk.Beeld Bob Van Mol / Belga

Met nog twee speeldagen te gaan in de play-offs kennen we nog steeds de nieuwe landskampioen niet. Een gelijkspel tussen Brugge en Union maakt de strijd alleen maar spannender. ‘Dit was exact waar Anderlecht op hoopte’, zegt sportjournalist Hans Vandeweghe.

Club Brugge staat dan nog wel gedeeld aan de leiding, maar de match tegen Union gisterenavond mondde uit in een gelijkspel. Waar is het misgelopen?

“Eigenlijk is dit wat Club al vaker dit seizoen heeft getoond in de reguliere competitie: op het einde nog een doelpunt slikken en de winst uit handen geven. Dat deden ze dit jaar vaker dan eender welk jaar waarin ze in de hoogste competitie meespeelden. Waar ligt dat aan, een gebrek aan concentratie achterin? Dat tegendoelpunt in de 84ste minuut was echt niet nodig.

“Tegen Union was Club wel de betere ploeg, al is dat normaal in eigen huis. Maar dat ze eerst achterkomen met 0-1 is toch een teken. Skov Olsen is dan ingevallen en heeft beide goals gescoord. Dat is een echte klasbak, op zijn positie waarschijnlijk de beste in België.

“De play-offs zijn natuurlijk moeilijk en het zal ongetwijfeld nog spannend worden. Uiteindelijk zal het op klasse worden beslist.”

Union speelde vorige week de bekerfinale, Club Brugge speelde nog Europees voetbal. Speelde dat beide ploegen in het nadeel gisteren?

“Club speelde woensdag de halve finale van de Conference League en had bijna geen geblesseerden, deze match was pas op maandag. Dan kun je toch niet zeggen dat dat nog een rol heeft gespeeld?

“Als er al een nadeel was, dan was het voor Union. Zij hadden een dag minder om te recupereren. Bovendien zal Union na de bekerwinst nog gefeest hebben, terwijl ze bij Club na de Europese uitschakeling tegen Fiorentina niets te vieren hadden en bovendien speelden ze thuis, dus konden ze meteen in bed.

“Je kunt nu ook stellen dat Club voor het eerst sinds lange tijd een volledige week heeft voor de volgende wedstrijd, en dus meer tijd heeft om te herstellen en zijn tactiek voor te bereiden.

Is Club door de uitschakeling in de Conference League zijn winningmood van de afgelopen maanden kwijt?

“Dat kan mentaal wel meegespeeld hebben. Eerst thuis gelijkspelen tegen Fiorentina en dus Europees uitgeschakeld worden, en nu ook gelijkspelen tegen Union in eigen stadion … Op dat vlak zag je wel dat Union als ploeg meer weerbaarheid toonde.”

Anderlecht staat na winst tegen Genk dit weekend mee aan de leiding. Voor hen was de uitslag gisteren goed nieuws?

“Absoluut, dit gelijkspel was exact waar Anderlecht op hoopte. Want bij winst zou Union op één punt van Anderlecht komen te staan, nu is de kloof toch groter. Anderlecht heeft het nu volledig in eigen hand, al komt het zondag tegenover Club Brugge te staan en als ze die match niet winnen, moeten ze het over twee weken halen op Antwerp. Eenvoudig zal dat niet worden: de sterke supporterskern daar zal het seizoen willen eindigen met een zege.”

Antwerp kreeg dit weekend wel klappen van Cercle en blijft de verliezen opstapelen. Hoe moet het daar verder?

“Antwerp zal als laatste in de play-offs eindigen. Dat is logisch, de financiële toestand van die club is altijd al precair geweest. Antwerp mag niets meer uitgeven, maar kan het ook niet meer: Ghelamco en Paul Gheysens moeten op de centen letten. Antwerp heeft met Arthur Vermeeren zijn beste speler verkocht aan Atlético, en daarna nog enkele anderen. Maar dat geeft ook een signaal aan de rest van de spelersgroep, die weet dat de club het eigenlijk heeft opgegeven.

“Cercle daarentegen hoopt nog op de vierde plaats: dan komen ze rechtstreeks in de tweede kwalificatieronde voor de Europa League terecht. Want de vijfde plaats moet eerst nog in duel met de winnaar van de Europe Play-offs om uit te maken wie het in de Conference League mag proberen.”

Nog maar twee speeldagen te gaan in de Champions’ Play-offs, maar nog steeds blijft het spannend voor de titel. Zondag treffen leiders Anderlecht en Club Brugge elkaar. Wordt die match beslissend?

“Dat denk ik wel. Tenzij het een gelijkspel wordt, wordt zondag dé grote show in het Astridpark. In de vorige play-offs zagen we meestal één team dat zich al snel onderscheidde, maar nu is het een spannende race naar de finish met twee, en eigenlijk zelfs drie teams: naast Anderlecht en Club Brugge maakt ook Union mathematisch gezien nog kans op de titel.

“Het wordt een heel belangrijke wedstrijd, omdat naast de titel ook het geld van de Champions League ervan afhangt. In dat opzicht is het voor Anderlecht zelfs nog belangrijker, die kunnen dat extra geld goed gebruiken.”

Welke van die twee clubs heeft de beste kansen op de titel? Of haalt Union na de beker ook de titel binnen?

“Er zijn nog meerdere scenario’s mogelijk, ook voor Union, maar dan moet er veel gebeuren. Het kan altijd, maar die scenario’s gaan ervan uit dat Anderlecht veel kansen laat liggen, en momenteel is dat de enige ploeg die alle thuismatchen in de play-offs al heeft gewonnen.

“Zondag heeft Anderlecht dat thuisvoordeel en het heeft ook twee dagen langer kunnen recupereren dan Club, maar toch geef ik Brugge de beste kansen. Die ploeg zit nog steeds in goede papieren, heeft getoond dat het op verplaatsing stevig kan uithalen en Anderlecht kampt toch met wat blessures. Bij Club is er sprake van een blessure bij Thiago. Die zag er ernstig uit, dus dat wordt afwachten.”

En dan was er nog ander voetbalnieuws deze ochtend: het is nu ook officieel dat Hein Vanhaezebrouck AA Gent verlaat na dit seizoen. Wat heeft hij voor die club betekend?

“In zijn tweede periode bij Gent heeft Vanhaezebrouck de club een beker geschonken, maar in vier seizoenen geen enkele keer weten te kwalificeren voor de play-offs. Daar waren natuurlijk verschillende redenen voor en die lagen zeker niet allemaal bij de coach, maar misschien was het vorig seizoen al op. Toen moesten ze nog één wedstrijd tegen Oostende winnen. Dat zat in financiële moeilijkheden en was al gedegradeerd, en toch hebben ze nog in eigen stadion verloren.

“Eigenlijk is het voor beide partijen goed dat het nu ophoudt. AA Gent zal Vanhaezebrouck wel eeuwig dankbaar blijven voor de titel in 2015, hij zal daar voor altijd wel zijn standbeeld hebben.”

Stand Champions’ play-offs

1. Anderlecht (46 punten)

2. Club Brugge (46 punten)

3. Union (43 punten)

4. Cercle Brugge (36 punten)

5. KRC Genk (34 punten)

6. Antwerp (29 punten)