© Anne De Knock

N-VA’er Koen Metsu: “Vlaamse meerder­heid is absoluut wenselijk tegen extreemlinks”

Koen Metsu is een gevestigde waarde geworden. Zijn achtste plaats op de Antwerpse Kamerlijst verzilverde hij met een verdubbeling van voorkeurstemmen. Dat wijt hij aan een ‘menselijke campagne’ en dossierkennis. Hij betreurt wel het mindere resultaat van zijn partij.

Christoph Meeussen

Koen Metsu, sinds 2013 burgemeester van Edegem, is naar eigen zeggen verbaasd over zijn eigen resultaat, meer dan een verdubbeling van zijn net geen 11.000 voorkeurstemmen in 2014.

“Ik heb een erg positieve campagne gevoerd, onder meer met human-interestfilmpjes zodat mensen mij beter en oprechter konden leren kennen. Dat was soms heel persoonlijk. Zelf wil ik mensen overal en altijd met respect behandelen. Mensen waarderen het blijkbaar dat ik altijd rustig en beredeneerd blijf.”

Mister nice guy

Een tijd geleden las ik dat politici die te véél mister nice guy zijn het niet maken in de nationale politiek. Ik denk dat veel kiezers daar vandaag anders hebben over geoordeeld”, gaat Metsu verder.

“De laatste jaren heb ik veel expertise opgebouwd, zoals over veiligheid (onder meer als voorzitter van de tijdelijke Kamercommissie Terreurbestrijding na de aanslagen in Parijs, red.) Die heb ik gedeeld, onder meer voor businessclubs. Ik beschouw het dan ook als een stukje loon naar werken.”

Partijresultaat

Zijn persoonlijke resultaat staat in contrast met het mindere resultaat van zijn partij, die op federaal vlak zo’n 5% minder scoort.

“Jammer dat mijn partij er een stukje op achteruit is gegaan”, geeft Metsu toe. “Wat er fout is gegaan? We zijn een beleidspartij. Men kon ons geen proteststem meer geven. En er zijn heel wat mensen - zeker de impulskiezers - die extreem gekozen hebben, zowel links als rechts. Daar zijn vermoedelijk ook veel jongeren bij, die zich tegenwoordig bijzonder goed informeren.”

© Photo News

Is N-VA ook niet opgeschoven naar rechts? “Dan moet u daar toch eens voorbeelden voor aanhalen. De Air Francken-uitspraken, die toon was er één voor interne vergaderingen. Als dat het meest ernstige is… Ik ben er ook voor te vinden dat illegale criminelen het land moeten worden uitgezet.”

N-VA krijgt in Antwerpen nog een stevigere klap. Daar bedraagt de daling zelfs 8,4%, al blijven ze daar wel boven de 31%.

“De gele gordel waar ik woon, is donkergeel gebleven”, antwoordt Metsu. “Wellicht komt het doordat Antwerpen de traditionele heimat is van het Vlaams Belang. Zo goed als ieder kopstuk woont in die regio. Het gaat wellicht om communicerende vaten.

Wat gaat de federale coalitievorming nu betekenen, met extreemlinks dat reusachtig goed scoort in Wallonië?

“Het is een volledige spagaat: Vlaanderen koos rechts tot zeer rechts, Wallonië links tot uiterst links, nu ook de PS kloppen heeft gekregen. Mathematisch is het niet nodig dat er een Vlaamse meerderheid komt, (wat volgens N-VA-voorzitter De Wever noodzakelijk was, red.), maar het is wel absoluut wenselijk. Wat als links- en extreem-links aan de macht komen? Ik denk aan het sociaaleconomische, aan de talloze discussies die ik had met linkse partijen die zowat elke veiligheidsmaatregel als disproportioneel beschouwen. Het wordt de tijd vijf jaar terugdraaien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER