Direct naar artikelinhoud
Zaak-Kucam

Melikan Kucam is aangehouden wegens fraude met humanitaire visa, maar ontkent betrokkenheid

Melikan Kucam.Beeld n-va

Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die zich fors zou laten betalen hebben om migranten aan humanitaire visa te helpen, is aangehouden. Dat heeft de Antwerpse onderzoeksrechter beslist. Hij wordt verdacht van mensensmokkel, omkoping, afpersing en criminele zaken. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid.

Tot tweehonderd mensen zouden Melikan Kucam betaald hebben om naar België te komen met een humanitair visum. Dat valt te horen bij N-VA. Als particulier mocht Kucam, van Assyrische afkomst, lijsten met kandidaten indienen op het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Voor een plek op die lijst zou hij zich echter fors hebben laten betalen door de kandidaten, tot 10.000 euro per visum. 

Zelf ontkent hij dat. Kucams advocaat Frank Coel zegt donderdag aan VRT Nieuws dat zijn cliënt wel “via via” informatie had vernomen over geldstromen naar “passeurs en reisbureau’s”, maar dat hij dat toen ook gemeld heeft aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Coel beklemtoont dat het geld niet in handen is gekomen van Melikan Kucam. 

Kucam verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

Meer lezen

Tot tweehonderd mensen zouden Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam betaald hebben om naar België te komen met een humanitair visum. Dat valt te horen bij N-VA. Kucam was bovendien niet de enige particulier die op het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) lijsten mocht indienen.

Door het onderzoek naar mensensmokkel en fraude met visums zijn alle ogen plots gericht op Kucam. Maar in de Assyrische gemeenschap van Mechelen kennen ze hem al langer. “Iedereen wist dat je bij Melikan een visum kon kopen.”

Als staatssecretaris voor Asiel maakte Theo Francken (N-VA) het tot zijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk oosterse christenen te redden uit het oorlogsgeweld. Maar dat hij tussenpersonen verregaande inspraak gaf over wie een humanitair visum kreeg, was an accident waiting to happen.


“Gerechtelijke aansprakelijkheid is één zaak. Politieke verantwoordelijkheid is een andere. Het is kristalhelder dat die verantwoordelijkheid ligt bij voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en zijn kabinet", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout.