Direct naar artikelinhoud
Tv-recensie

‘Murder Mountain’: niet zomaar een sfeervol gefilmd misdaadverhaal

Murder Mountain.

Marihuanagebruik is al een tijdlang legaal in sommige VS-staten, waaronder ook Californië. De prachtig gefilmde documentairereeks Murder Mountain toont de keerzijde daarvan. 

De landschappen in de Californische provincie Humboldt County zijn overweldigend mooi, en als in de Netflix-serie Murder Mountain de eerste dronecamera’s over de bossen zweven, denk je even naar een dure natuurdocumentaire te kijken. De berghellingen zijn dichtbegroeid met kolossale Redwood-bomen, maar in die groene idylle schuilt ook het gevaar. Letterlijk, want de heuvels rond bijvoorbeeld het plaatsje Alderpoint zijn bevolkt met duizenden ‘outlaws’: Amerikanen die zich niet wensen te conformeren aan maatschappelijke afspraken, of zoiets burgerlijks als een rechtsstaat. In de bossen kan niemand hen vinden, en kunnen de outlaws dus leven naar eigen regels.

In de jaren zestig kwamen eerst de hippies naar Humboldt County. Ze renden naakt door de bossen en kweekten uitmuntende marihuana – eerst voor eigen gebruik, maar al snel voor een uitdijende Amerikaanse markt. Daarna reden de zware jongens de bossen binnen, al dan niet in motorbendeverband, en de sfeer verhardde.

De documentaireserie Murder Mountain, de bijnaam van de berg bij het stadje Alderpoint, probeert te verklaren waarom in de heuvels van Humboldt County zo veel mensen spoorloos verdwijnen en nooit meer worden teruggevonden. De makers bijten zich vast in één tragisch geval: de vermissing van de gelukszoeker Garret Rodriguez, een vriendelijke surfer die snel geld wilde verdienen op een wietplantage.

Aan de politie hebben de documentairemakers niet veel: de agenten durven zelf nauwelijks nog de bossen in te rijden om op onderzoek te gaan. De outlaws bieden uitkomst. Ze blijken minder stug dan je zou verwachten en helpen de documentairemakers een eind op weg, ook omdat zij de keiharde criminaliteit en de vele moordpartijen rond de bergen spuugzat zijn. De filmmakers, de outlaws en een paar heldhaftige privédetectives proberen de zaak op te lossen, al was het maar om de nabestaanden van Rodriguez uitsluitsel te kunnen geven over het lot van hun dierbare.

De serie laat zien hoe legalisering van marihuana in Californië de drugscriminaliteit eigenlijk alleen maar erger heeft gemaakt

Maar Murder Mountain is veel meer dan een sfeervol gefilmd misdaadverhaal. De serie laat zien hoe Amerika worstelt met het eigen drugsgebruik, en hoe legalisering van marihuanagebruik in Californië de drugscriminaliteit eigenlijk alleen maar erger heeft gemaakt. En Murder Mountain is vooral een prachtig portret van de outlaw-gemeenschap, en dus van stoere en onaangepaste Amerikanen die soms toch een verdomd klein hartje blijken te hebben. Vooral de 70-jarige, schuchtere Vietnam-veteraan John Reilly ontroert, als hij de vader van de vermiste Garret Rodriguez diens teruggevonden vishengel overhandigt.

We kijken hier niet naar enge freaks en complotdenkers, maar naar gewone Amerikanen die om wat voor reden dan ook teleurgesteld zijn geraakt in de overheid en er op eigen houtje proberen maar een beetje het beste van te maken. Dat dat lang niet altijd lukt – en soms zelfs grúwelijk mis gaat – is voor zo’n serie natuurlijk wel weer fijn.

‘Murder Mountain’ is vooral een prachtig portret van de outlawgemeenschap

Nu te zien op Netflix.