Noodweer

Meer dan 300 doden bij overstromingen in één Afghaanse provincie

DS Video | Afghanistan getroffen door zware overstromingen.© De Standaard

In de Afghaanse provincie Baghlan alleen al zijn meer dan 300 doden gevallen door overstromingen op vrijdag. Ook meer dan 2.000 woningen zijn verwoest. Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De plotse overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

blg

In heel het noordwesten van Afghanistan is de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van de overstromingen, liet het door de taliban gecontroleerde ministerie van Defensie weten. In de Afghaanse provincie Baghlan zijn intussen al meer dan 300 doden gevallen. Dat meldt het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

De plotse overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag. Op basis van de beschikbare informatie kan het Wereldvoedselprograma inmiddels bevestigen dat 311 mensen om het leven zijn gekomen in Baghlan, aldus een woordvoerster. Ook zijn minstens 2.011 huizen vernield en 2.800 andere beschadigd.

Eerder op de dag sprak de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van meer dan 200 doden. Er circuleren verschillende cijfers. De taliban houden het op 131 dodelijke slachtoffers en meer dan honderd gewonden. Vele mensen zijn vermist, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zonder verdere verduidelijking.

Volgens vicedirecteur Mohammad Khater van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de VN zijn er veel slachtoffers omdat bewoners vaak dicht bij de waterlopen wonen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook andere Afghaanse provincies hebben af te rekenen met wateroverlast door de natte lente. De speciale rapporteur voor de mensenrechten in Afghanistan, Richard Bennett, zegt op X dat de overstromingen aantonen dat het land kwetsbaar is door de klimaatcrisis. Sinds medio april was reeds een honderdtal mensen omgekomen bij overstromingen in 10 provincies.

In Afghanistan en in buurland Pakistan nemen extreme weersomstandigheden zoals overstromingen en droogte toe als gevolg van de klimaatcrisis, zeggen ook wetenschappers. Afghanistan heeft bovendien na decennia van oorlogen en conflicten nauwelijks middelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.