© Mia Uydens

Medische wereldprimeur: man uit Wijnegem krijgt eerste bionische arm na hersenbloeding

Roman Hoebrechts (52) uit Wijnegem hield aan een hersenbloeding een halfzijdige verlamming over. Omdat hij niets meer kan met zijn rechterarm, onderging hij in Wenen een zenuwtransplantatie. Volgend jaar laat hij zijn hand amputeren voor een bionische arm. Een wereldprimeur.

kristin matthyssen

© Mia Uydens

Roman had een bakkerij in ‘s-Gravenwezel, Schoten en Merksem, toen hij op 20 februari 2011 om vier uur ’s nachts tijdens het werk neerzeeg in de bakkerij. “De eerste twee weken lag ik in AZ Klina in Brasschaat. Daarna volgde nog 3,5 maand intensieve revalidatie in De Mick. Praten, eten: ik moest alles opnieuw leren.”

Roman is blijvend rechter halfzijdig verlamd. “Dankzij een operatie werd een spier verlegd in mijn been, zodat het opnieuw plooit. Na een jaar kon ik vrij goed opnieuw stappen. Omdat ik al linkshandig was, kan ik mij goed uit de slag trekken met mijn linkerhand. Maar die verdomde rechterarm wil niet meer mee. Hij kan niet bewegen zoals ik het wil en hangt gewoon in de weg.”

Van zijn arts kreeg Roman te horen dat hij zijn situatie moest aanvaarden. “Maar op het internet zag ik op Youtube een filmpje van professor Oskar Aszmann, een professor aan de universiteit van Wenen, die via het transplanteren van zenuwen patiënten een bionische arm geeft zodat ze hun hand opnieuw kunnen bewegen. De fijne motoriek is niet zoals van een gewone hand, maar je kan wel opnieuw je hand roteren, polsbewegingen doen en je vuist open- en dichtknijpen.”

Professor Aszmann verricht de operatie normaal bij mensen die hun hand verliezen door een ongeval, maar de professor was drie jaar geleden bereid om ook Roman Hoebrechts op consultatie te ontvangen. “Tijdens die eerste consultatie bracht dokter Aszmann sensoren aan op mijn borstspieren en triceps, en die functioneerden nog zo goed dat hij overtuigd is dat de operatie ook bij mij kan slagen.”

Terug in België probeerde Roman Hoebrechts de mutualiteit te overtuigen voor een terugbetaling. “Ik moest verschillende aanbevelingen van dokters verzamelen, maar in juni dit jaar liet het Riziv weten dat het mijn aanvraag heeft afgekeurd, omdat een van de artsen hier geschreven had dat het een experimentele behandeling is. Dat klopt niet, want dokter Aszmann voert ze in Oostenrijk dagelijks uit, maar het is wel de eerste keer dat iemand zijn hand laat amputeren om een bionische te krijgen. Hier in België ligt het ethisch moeilijk. Ok, die arm hangt er nog aan, maar ik ben er niks mee.”

De totale operatie wordt geraamd op 80.000 euro. Waarschijnlijk zal de mutualiteit wel tussenkomen in een gedeeltelijke terugbetaling van de robotarm. “Al is dat nog niet zeker. Normaal heeft iedereen met een amputatie recht op een prothese, maar ik heb een hersenbloeding gehad.”

Op 18 september verbleef Roman enkele dagen in Wenen voor een eerste operatie. “Hierbij werden zenuwen uit mijn benen gehaald en getransplanteerd naar mijn bovenarm. De professor heeft de ongeveer 25 centimeter lange zenuwen binnengebracht via een snede aan mijn oksel naast mijn borstspieren en ze tot mijn elleboogholte getrokken. De operatie was heel pijnlijk. De zenuwen moeten nu aan elkaar groeien. Dit proces zou zes tot negen maanden duren. Elke veertien dagen moet ik de professor updaten over mijn toestand.”

© Mia Uydens

Vermoedelijk in juni 2019 moet Roman opnieuw naar Wenen waar een bionische hand onder zijn arm gebonden zal worden. “Mijn kine gaat mee, want hij krijgt aangeleerd hoe hij mij de bewegingen moet aanleren. Daarna ga ik drie maanden met die bionische arm oefenen in Revarte in Edegem. De volgende operatie in september wordt het breken van mijn bovenarm om hem weer recht te zetten - nu zit hij in een spastisch patroon - en de amputatie van mijn hand en een stukje onderarm. Als de stomp dichtgegroeid is, zou de bionische hand vrijwel onmiddellijk moeten functioneren, omdat ik er al drie maanden mee geoefend heb. Daarna ga ik ’s avonds mijn robothand gewoon in het stopcontact moeten steken om de batterij op te laden, zoals je met een gsm doet.”

Ook voor professor Oskar Aszmann is de Belg interessant studiemateriaal. “Weinig mensen willen na een hersenbloeding deze pijnlijke operaties nog doen, omdat ze al zo’n lijdensweg hebben doorgemaakt. Maar ik ben nog jong en wil geen hele leven met een arm rondlopen die niet luistert naar mij.”

Herman Janssens van bakkerij Manus in Kapellen en Brasschaat schonk al twee keer de opbrengst van een feest - zelfs van zijn vijftigste verjaardag - aan zijn oud-collega en vriend Roman om alles mee te sponsoren. “Ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken. Herman is mij wekelijks komen bezoeken toen ik revalideerde in De Mick.” Zelf organiseert Hoebrechts op 1 december een benefiet-spaghettifeest in feestzaal d‘Ouwe Kerk in Brasschaat. Voor 25 euro krijg je een driegangenmaal en dj. Alle info en reservaties via roman.bionic@gmail.com.