Direct naar artikelinhoud
Sport

Sels kan tekenen voor vijf jaar

Matz Sels.Beeld Photo News

Hoewel Sels het liefst vandaag nog zou tekenen, ligt zijn club Newcastle United voorlopig nog dwars. Huurling Matz Sels (26) en Anderlecht staan op een zucht van een akkoord voor vijf jaar, maar de onderhandelingen met de Engelse moederclub verlopen moeizaam.

6,6 miljoen euro: dat is de som die AA Gent in 2016 van Newcastle ontving voor Matz Sels, waarmee hij op dat moment de duurste uitgaande transfer van de Buffalo's was. Net dat hoge bedrag kan nu een serieuze tegenvaller worden voor Sels in de hoop om bij Anderlecht te blijven. De Engelsen zijn bereid om de doelman, die geen toekomst heeft over het Kanaal, definitief te verkopen als ze een groot deel van hun gemaakte investering kunnen recupereren. Ook al wordt het niet bevestigd in makelaarskringen, de verwachting is dat Newcastle minstens vier miljoen euro wil.

Vandaar ook dat de onderhandelingen tussen Anderlecht en Newcastle, die sinds kort concreet zijn opgestart, voorlopig moeizaam vorderen. RSCA is weliswaar geneigd een financiële inspanning te leveren voor Sels - hij toonde zich dit seizoen als titularis veelal een betrouwbaar sluitstuk, is Belg en maakt kans op het WK in Rusland -, maar de huidige eisen vindt men bij paars-wit véél te gortig.

Concreet betekent dat dat Sels wil inleveren om langer bij Anderlecht te voetballen

In eerste instantie voor Sels zelf zou het jammer zijn mocht een overgang afspringen door de stugge houding van zijn moederclub. Zelf is hij namelijk wel van plan om zich inschikkelijk te tonen. De Antwerpenaar heeft voorzitter Marc Coucke en sportief manager Luc Devroe laten weten dat een hoog salaris, in Newcastle verdiende hij meer dan één miljoen euro per jaar, op dit moment in zijn carrière niet prioritair is. Concreet betekent dat dat Sels wil inleveren om langer bij Anderlecht te voetballen. De doelman voelt zich prima thuis op Neerpede, krijgt er veel respect en vertrouwen en is er zeker van speelminuten.

Anderlecht heeft een contract van vijf seizoenen klaarliggen voor Sels. De recordkampioen ziet in het jeugdproduct van Lierse, zeker gezien het gebrek aan talentvolle keepers in de eigen jeugdwerking, zijn nummer één op middellange termijn. Dit seizoen bewees Sels alvast dat hij de kwaliteiten heeft om de rol in te vullen: hij toonde zich veelal betrouwbaar, enkele foutjes in play-off 1 buiten beschouwing gelaten.

Boeckx back-up

In de hiërarchie onder de lat moeten overigens niet al te veel wijzigingen verwacht worden. Frank Boeckx (31) wordt in principe de back-up van Sels. Hij revalideert nu nog van een hernia, binnen Anderlecht meent men dat hij fit geraakt voor het nieuwe seizoen. Een eerste gesprek met Devroe was alvast erg positief. De overeenkomst met derde keeper Boy de Jong (24) loopt dan weer af, maar Hein Vanhaezebrouck was meermaals lovend over de Nederlander. Wellicht kan hij blijven.