Luister naar

Leeuwin bijt de vader van haar jongen dood

Nieuws
Een leeuwin heeft in een Amerikaanse dierentuin de vader van haar drie welpen gedood. Het gebeurt zelden dat leeuwen die al langer samenleven elkaar aanvallen zonder duidelijke aanleiding.
Ianthe Sahadat redactie vk
dinsdag 23 oktober 2018 om 03:00

Indianapolis

Leeuwin Zuri (12) viel leeuw Nyack (10) vroeg in de ochtend aan, is te lezen op de Facebookpagina van de Indianapolis Zoo. De dierentuin was nog gesloten.

Waarom Zuri aanviel, is onduidelijk. Personeel kwam op het leeuwenverblijf afgesneld vanwege ‘uitzonderlijk hard gebrul’. Ze troffen de twee leeuwen vechtend aan. Het lukte niet om hen snel genoeg uit elkaar te halen. De leeuwin had de leeuw bij de nek gegrepen en liet pas los toen het mannetje niet meer bewoog, vertelde de directeur van de dierentuin aan persbureau Reuters.

Hoewel het niet uitzonderlijk is dat leeuwen of leeuwinnen elkaar in het wild en in gevangenschap aanvallen, is de situatie in Indianapolis zeer opmerkelijk en onverwacht, zegt de dierentuindirecteur. De twee leeuwen leefden al acht jaar in hetzelfde verblijf en kregen twee jaar terug drie jongen. De dierentuin stelt een onderzoek in naar de gebeurtenis.

Leeuwen vechten onderling en dat kan er hard aan toegaan, zegt Janno Weerman, curator zoogdieren in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. ‘Als een mannetjesleeuw in het wild bij een nieuwe groep komt, is het eerste dat hij doet de nakomelingen van zijn voorganger doden. Hij wil zijn eigen genen doorgeven. Dat doen meer zoogdieren.’

Ook vrouwtjes staan erom bekend niet zachtzinnig met mannetjes om te gaan. ‘Soms krijgen de mannetjes klappen net na het dekken. Of een leeuwin wil haar jongen beschermen’, zegt Weerman. Maar een leeuwin die in haar eentje een leeuw doodt, noemt Weerman uitzonderlijk. ‘Mannetjes zijn over het algemeen stukken sterker.’

delicaat

Leeuwen leven in een groep. In zo’n groep is slechts plek voor één mannetje. Als mannelijke kinderen volwassen zijn, worden ze uit de groep gevochten door hun eigen ouders. De introductie van nieuwe kinderen aan de vader en de rest van de groep is altijd een delicaat moment, zegt Weerman. Ook in het wild zonderen vrouwtjes zich in het begin af met hun welpen om ze te voeden en beschermen.

Binnenkort maakt Blijdorp zelf zo’n introductie mee. Die is extra bijzonder omdat de leeuwen in de Rotterdamse dierentuin niet van Afrikaanse, maar Aziatische herkomst zijn. De Aziatische leeuw is een ondersoort die met nog maar zo’n zeshonderd levende exemplaren wereldwijd met uitsterven bedreigd wordt. Ook het aantal Afrikaanse leeuwen neemt wereldwijd af. Volgens tellingen van de internationale dier- en natuurconservatieclub IUCN zijn er tussen de 23.000 en 39.000 Afrikaanse leeuwen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.