De aanvallers waren zwaarbewapend. Niet ver van de plaats van de aanval vond de politie een uitgebrande wagen.

Gevangene die ontsnapte bij dodelijke aanval op gevangenentransport in Normandië, nog altijd op de vlucht

De gedetineerde die dinsdag ontsnapte bij een dodelijke aanval op een gevangenentransport in Normandië, is nog niet gevat. Ook de aanvallers zijn nog op de vlucht. Bij de aanval, in het departement Eure, zijn 2 cipiers om het leven gekomen. 2 andere cipiers zijn nog in levensgevaar, een 5e cipier raakte zwaargewond. De Franse regering heeft honderden agenten gemobiliseerd om hen op te sporen. "Ze zullen boeten", zegt premier Attal.

In het Franse departement Eure, in Normandië, is een gevangenentransport aangevallen. Een busje - met daarin één gedetineerde - was op weg van de rechtbank in Rouen naar de gevangenis in Évreux toen het iets na 11 uur werd klemgereden ter hoogte van de péage (tolpoort) van Incarville, ten zuiden van Rouen. 

"Het was een aanval in ware maffiastijl", zegt correspondente Jolien De Bouw in De Wereld Vandaag op Radio 1. "De aanvallers waren zwaarbewapend en draaien duidelijk hun hand niet om voor extreem geweld. Zelfs in Frankrijk zien we dit zelden."

Bekijk: een bewakingscamera filmde de overval aan de tolpoort

Videospeler inladen...

Bij de aanval zijn 2 cipiers om het leven gekomen. De ene laat een vrouw en 2 kinderen na, de vrouw van de andere man is 5 maanden zwanger. 3 andere cipiers raakten zwaargewond, 2 van hen zijn nog in levensgevaar, zegt de Franse minister van Justitie.

Grote klopjacht

De snelweg (A154) is sinds de aanval afgesloten. Het gerecht is een onderzoek gestart naar onder meer moord en poging tot moord. De aanvallers, en de gedetineerde, zijn op de vlucht.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft "honderden politieagenten" gemobiliseerd om de aanvallers en de gedetineerde op te sporen. Niet ver van de aanval heeft de politie 2 verkoolde wagens teruggevonden.

De Franse politie laat een uitgebrande wagen wegtakelen.
AFP or licensors

Gedetineerde stond "onder streng toezicht"

De gevangene stond onder "bijzonder streng toezicht", zegt Laure Beccuau, de openbare aanklager in Parijs, in een persbericht. 

Volgens Franse media gaat het om de 30-jarige Mohamed A. (bijnaam: 'la mouche' of 'de vlieg'). Hij werd vorige week veroordeeld voor verschillende diefstallen en inbraken in 2019, maar wordt in Marseille ook verdacht van doodslag en ontvoering in een drugszaak uit 2022. 

"Rode lijn overschreden"

De vakbonden van het gevangeniswezen trekken na dit incident aan de alarmbel, vertelt Frankrijkkenner Steven Decraene. "Morgen organiseren de vakbonden van het gevangeniswezen al een actie. Ze willen de gevaarlijke ritten aankaarten."

Vroeger was dat de verantwoordelijkheid van de gendarmerie in Frankrijk, maar door onderbemanning daar, is die taak bij de cipiers komen te liggen. "Dat gaat over 200 overbrengingen per dag, daar zijn 2.000 speciale beambten voor nodig."

Zij vinden dat er een rode lijn is overschreden. "Dit hebben ze nog nooit gezien. Het was geweld in commandostijl, echt de stijl die je in Mexico zou verwachten bij zware drugskartels. Het is volgens de vakbonden aan de Franse regering om nieuwe maatregelen te nemen", sluit Decraene af. 

Bekijk: "Dit is geweld in de stijl die je zou verwachten bij de drugskartels in Mexico"

Videospeler inladen...

De aanval vond plaats op klaarlichte dag voor de ogen van andere automobilisten die aan de péage in Incarville stilstonden. In prefectuur Eure werd een crisiscel opgericht waar getuigen ook terechtkunnen voor psychologische hulp.

President Macron heeft het over een "schok voor ons allen". "Alles wordt in het werk gesteld om de daders van deze misdaad te vinden, zodat gerechtigheid kan geschieden in naam van het Franse volk", schrijft hij op X.

"Ze zullen boeten", aldus premier Gabriel Attal in het Assemblée Nationale waar vanmiddag een minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers. 

Minuut stilte in het Franse parlement.
Foto: AFP

Meest gelezen