© REUTERS

Dan toch een verrassing: Narváez klopt Pogacar in spurtje en pakt eerste roze trui in de Giro

Niet Tadej Pogacar, maar wel Jhonatan Narváez heeft de openingsetappe in de Giro gewonnen. De Sloveense topfavoriet viel op de slotklim aan, maar kreeg de Ecuadoriaanse kampioen niet uit het wiel. In de sprint was Narváez sneller dan Pogacar en Schachmann. Narváez is ook de eerste leider in deze Giro.

Maxime Caeyman

Geen tijdrit of proloog als opener van deze 107e Giro, wel een pittige openingsrit met onderweg onder andere de Colle Maddalena en in het absolute slot de klim naar San Vito. Uiteraard waren alle ogen gericht op Tadej Pogacar: zou hij al op dag een toeslaan of wilde hij z’n team niet meteen met de druk van de roze leiderstrui opzadelen? In de achtervolging op de eerste vroege vlucht van de dag liet hij z’n team alvast controleren. Wilde de Sloveen meteen voor de ritzege gaan? Het leek er alvast op.

Die vroege vlucht was zes renners groot: Louis Barré (Arkea-B&B), Nicolas Debeaumarché , Lilian Calmejane, Amanuel Ghebreigzabhier, Andrea Pietrobon en Filippo Fiorelli zorgden voor publiciteit voor hun teams. Voorin bleken Calmejane en Ghebreigzabhier de sterksten: zij gingen er op vijftig kilometer van het einde met twee vandoor. Op 25 kilometer van het einde, op de Colle Maddalena, bedroeg hun voorsprong dankzij het hoge tempo van UAE Team Emirates nog maar een minuut. Thyman Arensman, vorig jaar nog zesde in het eindklassement, was het eerste grote slachtoffer van het tempo van de Emiraten. Ook Romain Bardet kreeg het al snel moeilijk. Voorin liet Calmejane z’n kompaan Ghebreigzabhier achter, wat hem de bergtrui zou opleveren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de top van de Colle Maddalena was het peloton amper dertig renners groot. Daarbij wel drie attente Belgen: Mauri Vansevenant, Cian Uijtdebroeks en Quinten Hermans hadden de eerste slag goed overleefd. Pogacar had enkel nog maar Majka in steun en dat had de rest ook gezien. In het vlakke stuk richting de klim naar San Vito reden zeven renners naar eenzame vluchter Calmejane. Hun namen: Conci, Schachmann, Honoré, Baudin, De Marchi, Caruso en Pellizzari. De samenwerking verliep niet top en dus probeerde Conci het alleen. De Italiaan mocht dromen van de roze trui, want in het peloton kon Majka het niet meer bolwerken. Pogacar en co begonnen zo met een veertig seconden achterstand aan de voet van de slotklim, nog eens twintig seconden meer dan de achtervolgers.

Pogacar besefte dat hij er vroeg aan moest beginnen en trok meteen door. In een mum van tijd kwam hij bij de achtervolgers, enkel Narváez en Alaphilippe konden de Sloveen in eerste instantie volgen. Alaphilippe moest dan toch passen, maar Narváez en de overlevende Schachmann volgden het spoor van Pogacar richting Conci. Pogacar versnelde nóg een keer, maar hij kreeg Narváez er niet af. Ook Schachmann was bij het ronden van de top niet ver en zo doken ze met drie de afdaling richting aankomst in.

Een sprint met drie zou beslissen over de ritwinst en de eerste roze trui uit deze Giro. Pogacar ging daarin als eerste aan, maar wel overvleugeld door Narváez. De Ecuadoriaanse kampioen klopte Schachmann en Pogacar in de sprint en pakt zo de ritzege en de roze leiderstrui. Geen ritzege dus voor Pogacar, maar de Sloveen pakte door z’n derde plaats wel enkele bonificatieseconden. Met Quinten Hermans (zesde) en Mauri Vansevenant eindigden er twee Belgen in de top tien.

  • Jhonatan Narváez houdt verrassend Schachmann en Pogacar af
  • Sterke Ecuadoriaan slaat dubbelslag met ritwinst en roze trui 
  • Quinten Hermans en Mauri Vansevenant pakken mooie ereplaats 
Zes en zeven voor landgenoten

Quinten Hermans pakt knap de zesde plaats voor Mauri Vansevenant. Mooi werk van onze landgenoten. 

Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) wint nipt de sprint voor Max Schachmann en Tadej Pogacar. Wie had dit durven denken? De Ecuadoriaan slaat een dubbelslag met ritwinst en de roze leiderstrui.
Rode vod

We krijgen een spurt met drie. Het zal niet op een dienblaadje komen voor Pogacar.   
Rest zit niet ver

Met een kleine bonus trekken Pogacar en Narváez door. De rest zit niet ver. Alles blijft mogelijk in deze geanimeerde etappe. Max Schachmann is niet traag en klampt aan.  
Pogacar heeft nog wat werk

De Sloveen trekt stevig door. Hij heeft Jhonatan Narváez in het wiel. De rest moet passen. Ze stevenen op en over Conci. Prima werk van de Ecuadoriaan.  
San Vito 

Nicola Conci begint met een mooie voorsprong aan de klim van de San Vito. In de achtergrond ontbindt Tadej Pogacar zijn duivels. Hij gaat op zoek naar ritwinst en de roze trui. Er ligt nog wel wat werk op de plank.
Italiaanse sneltrein

De Italiaan Nicola Conci van Alpecin-Deceuninck gaat zijn kans. Hij trekt stevig door en laat de rest achter. 
Stevige uithaal

De acht koplopers rijden verder weg van het uitgedunde peloton. Ze hebben een voorsprong van 25 seconden op het groepje met Pogacar.   
Sluwe Caruso 

De Italiaan is meegeglipt en pakt op kousenvoeten enkele bonificatieseconden. Alles ligt op een zakdoek maar alles zal beslecht worden op de steile San Vito. 
Zeven tegenaanvallers

Achter Calmejane zien we een groepje van zeven renners met Schachmann, Honoré, Conci, De Marchi, Caruso, Pellizzari en Baudin. Het peloton met de favorieten volgt 20 tellen later. 
Halve minuut 

In het peloton wordt er nu even de kat uit de boom gekeken. Max Schachmann en Mikkel Frølich Honoré profiteren van de situatie en proberen het peloton in de luren te leggen. Zo krijgen we wel waar voor ons geld vandaag. 
Kleine bonus

Lilian Calmejane heeft nog 20 seconden voorsprong over op het gereduceerde peloton. Romain Bardet en Thymen Arensman zijn voorlopig de verliezers van de dag. Mauri Vansevenant, Cian Uijtdebroeks en Quinten Hermans mogen blijven hopen op ritwinst.  
Missie volbracht

Lilian Calmejane sleurt zich naar boven op de Colle Maddalena. De Fransman houdt nog net het peloton achter zich. Hij mag straks het podium op om de eerste blauwe bergtrui op te pikken.   
Cian Uijtdebroeks 

Onze landgenoot peddelt vlotjes mee met het treintje van Pogacar. Hij wordt geflankeerd door zijn ploegmaat Jan Tratnik, de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad dit jaar.  
Licht gaat uit

Bij Amanuel Ghebreigzabhier gaat het licht uit. De Eritreeër moet passen en wordt opgeraapt door het jagende peloton. Ze zitten Lilian Calmejane op de hielen. Romain Bardet hangt ondertussen aan het rekkertje in het peloton. Een veeg teken.  
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen