Sint-Maarten op 18 juli opnieuw naar de stembus

Foto: ANP

Sint-Maarten mag op 18 juli weer naar de stembus, nadat de bevolking op 11 januari ook al kon stemmen bij parlementsverkiezingen. Dat heeft gouverneur Ajamu Baly dinsdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt.

Eerder op de dag maakte minister-president Luc Mercelina het ontslag van zijn regering bekend. Maandag had hij al het landsbesluit getekend om het parlement te ontbinden. Dat is een gevolg van recente ontwikkelingen.

Op 11 januari waren er verkiezingen op Sint-Maarten, op 3 mei trad een nieuwe regering aan, maar op 20 mei trok Statenlid Kevin Maingrette zijn steun in voor de coalitie en verloor de regering haar meerderheid in het parlement.

Gouverneur Baly heeft bepaald dat het parlement moet worden vervangen op 19 augustus. Op 18 juli worden er verkiezingen gehouden. Tegelijkertijd wil hij een formateur de mogelijkheid laten onderzoeken of er in de komende maanden nog een nieuwe regering kan worden geïnstalleerd van National Alliance en UP Party met de steun van Maingrette. Op maandag, kort na de stap van Maingrette, presenteerden deze twee partijen met de steun van de onafhankelijke politicus namelijk al een nieuw coalitieakkoord.