Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

Nieuws
Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. ‘Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht’, aldus de organisatie.
anp
donderdag 25 april 2024 om 08:11
Afbeelding
beeld anp

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de hoge prijzen invloed hebben op de vakantieplannen. Vakantiegangers in Nederland gaan daarom korter op vakantie. Ook kiezen mensen ervoor om minder vaak betaalde uitjes te ondernemen of uit eten te gaan. In vergelijking met voorgaande jaren zegt ruim een kwart dat zij minder uitgeven. Ruim een derde geeft hetzelfde uit deze meivakantie.

De grootste groep (33 procent) gaat een midweek op vakantie, gevolgd door een week of een weekend (beide 26 procent). Aan activiteiten, eten en drinken zegt het merendeel zo’n 50 euro uit te geven per persoon per dag. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen die een midweek op vakantie gaan in Nederland wordt er gemiddeld tussen de 700 en 2600 euro uitgegeven deze meivakantie.

Kortingsactie

Aan de accommodatie besteedt bijna de helft maximaal 50 euro per persoon per dag. Limburg, Drenthe en Gelderland zijn de populairste bestemmingen bij vakantiegangers. Zij kiezen voor een huisje op een vakantiepark of daarbuiten, een hotel of een bed & breakfast of ze gaan kamperen met eigen middelen. De auto wordt het vaakst gekozen als vervoersmiddel (87 procent), een klein deel (7 procent) gaat met het ov op vakantie.

Voor betaalde uitjes als museum, dierentuin en attractiepark maakt 40 procent gebruik van een kortingsactie. Verder gaan Nederlanders aankomende week veel de natuur in om te wandelen en te fietsen. Populaire gebieden daarvoor zijn de Noordzeekust, de Achterhoek, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Veluwe en Zuid-Limburg. Bij 30 procent gaat de eigen fiets mee op vakantie en van de vakantiegangers die dit niet doen, kiest 23 procent ervoor om ter plekke een fiets te huren.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt duurzaamheid belangrijk te vinden als ze op reis gaan. Zij houden rekening met afval scheiden, gebruiken vaker de fiets en kiezen voor een duurzame accommodatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brand Oss onder controle, pand gecontroleerd uitgebrand

De brand bij het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is na ruim 28 uur onder controle, meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdag. Het hele pand is verloren gegaan. Het was een grote loods van 300 bij 150 meter die vol stond met levensmiddelen.

Afbeelding

Kevin Spacey reageert op beschuldigingen in nieuwe documentaire

Kevin Spacey heeft gereageerd op beschuldigingen van misbruik die tegen hem gedaan worden in de nog te verschijnen documentaire Spacey Unmasked.

Afbeelding

Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.

Afbeelding

Treinen sloegen vorig jaar bijna 2800 keer station over

Treinen van NS zijn vorig jaar 2788 keer voorbijgereden aan een station waar ze eigenlijk hadden moeten stoppen. Op een totaal aantal stops van 12 miljoen is dat 0,02 procent, meldt de NS zaterdag.

Afbeelding

Bedrijfspand Oss geheel uitgebrand, brand nog niet onder controle

Het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss is tot de grond toe afgebrand, maar de brandweer heeft het vuur nog niet onder controle. Dat meldt de veiligheidsregio Brabant-Noord zaterdagochtend. De naastgelegen panden zijn gespaard gebleven.

Afbeelding

Blinken: Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in..