© Jan Van der Perre

STANDPUNT. Bart De Wever kan veel, maar van Antwerpen een propere stad maken lukt hem niet

Bart De Wever kan veel, maar van Antwerpen een propere stad maken lukt hem niet. Dat geeft hij zelf toe. Samen met schepen van Stads- en Buurtonderhoud Caroline Bastiaens (CD&V) en Skender Baleci van het ACV doet hij een oproep aan alle Antwerpenaren: alsjeblieft, heb respect voor de stad en voor de mensen die ze proper trachten te houden en laat geen afval rondslingeren. De bijna dramatische oproep van de burgemeester en de schepen is ingegeven door een dreigende staking bij de dienst Stadsreiniging. Daar groeit het ongenoegen over de enorme hoeveelheden afval die de Antwerpenaar op straat laat liggen.

Kris Vanmarsenille,

Je kunt niet zeggen dat er in Antwerpen nog geen inspanningen geleverd zijn in de strijd tegen het zwerfvuil. Ongeveer duizend mensen zijn elke dag in het getouw om de stad proper te houden, overal hangen camera’s om sluikstorters, die overigens een forse boete kunnen krijgen, te betrappen. Er zijn talloze bewustmakingsacties geweest, er zijn sorteerstraten … maar het is allemaal boter aan de galg. Antwerpen blijft een vuile stad.

De enige echte remedie is dat niemand blikjes en andere verpakkingen op straat gooit, niemand kleine zakjes met afval gewoon tegen een gevel dropt, niemand zijn oude zetel of koelkast ergens onder een straatlantaarn zet en dat iedereen de poep van zijn hond opraapt ... Het is voor al die mensen afzonderlijk een kleine moeite, maar het zou een wereld van verschil maken. Maar goed, het gebeurt dus niet. Wat we waardeloos vinden, gooien we op straat. Blijkbaar.

Daarom is het stilaan onbegrijpelijk dat de partij van de burgemeester het statiegeld op blikjes en plasticverpakkingen blijft afwijzen. Al bijna honderd Vlaamse gemeenten hebben zich intussen aangesloten bij de Statiegeldalliantie, omdat die burgemeesters geloven dat statiegeld een remedie kan zijn tegen het sluikstorten. In verschillende andere landen blijkt het te werken. De argumenten dat de inzameling van blikjes en plastic flessen te duur is en dat daarmee maar een deel van het probleem opgelost is, houden geen steek. Stel je voor dat ongeveer een derde van het zwerfvuil in Antwerpen wel zou worden opgeruimd en ingeruild dankzij het statiegeld.

Zou dat dan meer kosten dan al het personeel, alle middelen en alle camera’s die nu worden ingezet? Als de burgemeester zo wanhopig is, lijkt het verstandig het statiegeld op zijn minst grondig te bestuderen en ermee te experimenteren. Pas dan kan hij zeggen dat hij alles geprobeerd heeft.

LEES OOK: De Wever roept Antwerpenaars op tot meer netheid: “Het niet onder controle krijgen van sluikstorten is mijn grootste frustratie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER