© Joris Herregods, RR

Man “met gouden hart” ligt dood in appartement, parket en politie voeren onderzoek naar mysterieuze moord

In zijn appartement in Deurne werd gisteren de 59-jarige Leo Van Rentegem dood aangetroffen. De man werd vermoedelijk gewurgd. Het motief voor de moord is nog onbekend. Volgens zijn vrienden en buren had Leo geen vijanden.

Sam Reyntjens

Wie vermoordde de 59-jarige Leo Van Rentegem in zijn appartement op de Confortalei in Deurne-Noord? Op die vraag zoeken de speurders van de federale gerechtelijke politie sinds gisteren een antwoord. In de loop van de voormiddag werd het slachtoffer in zijn appartement op de gelijkvloerse verdieping aangetroffen. Buren hadden de politie gebeld omdat ze hem al enkele dagen niet meer gezien hadden en omdat de deur openstond. Binnen bleek dat de bewoner gewurgd was.

Het labo en de wetsdokter waren lange tijd aan het werk in het appartement waar Leo al enkele jaren woonde. Het parket vorderde een onderzoeksrechter wegens moord. Het motief van de feiten is nog niet duidelijk. Vooral omdat Leo door zijn buren, vrienden en kennissen omschreven wordt als een brave man zonder vijanden. “Bijna alle dagen kwam hij hier”, vertelt slager Karel Havermans, die op de hoek al jaren zijn zaak openhoudt. “Een brave mens, vrijdag was hij hier nog.”

Eenzelfde verhaal bij twee vrouwen uit de buurt die Leo al lange tijd kenden. “Hij heeft 25 jaar voor zijn moeder gezorgd”, zegt Ria Hoogewys. “Daarna kwam hij hier wonen. Ik leerde hem aan de tramhalte kennen toen hij me uitnodigde om een koffie te komen drinken. Dat is er nooit van gekomen.”

Te veel vertrouwen

Ook jeugdvriendin Rita Vervliet, die het slachtoffer al ruim vijftig jaar kende, heeft spijt dat ze nooit inging op zijn uitnodiging voor een koffie. “Leo was eenzaam, denk ik. Hij wilde wel graag een relatie met een man, maar dat kwam er nooit van. Misschien omdat hij gehandicapt was. Daardoor was hij ook moeilijk verstaanbaar. Maar het was een man met een gouden hart. Hij werd dan wel scheef bekeken omwille van zijn handicap, toch was hij goed van vertrouwen, té goed.” Mogelijk werd zijn vertrouwen in de mensen Leo fataal en nodigde hij de verkeerde persoon uit voor een koffie. “Ik hoop dat hij niet te veel heeft afgezien”, zegt Rita nog. “We gaan hem missen.”