Direct naar artikelinhoud
Congres sp.a

Met 'zorgzekerheid' probeert sp.a een oud electoraal kunstje over te doen

Voorzitter John Crombez speecht op het congres.Beeld Franky Verdickt

Met 'de sociale zekerheid' wonnen de socialisten in 1995 de verkiezingen, toen niemand het verwachtte. Met 'de zorgzekerheid' probeert John Crombez dat kunstje over te doen. Hun nieuwe voorstellen over hun oude thema's geven de partijleden weer wat zelfvertrouwen. Maar waarom zoeken ze net die niche op?

Van Steve Stevaert moesten de socialisten zich verbreden en mocht de partij niet enkel de partij zijn van 'de zwakken, de zieken en de misselijken'. De partijvoorzitter en cafébaas zaliger was ervan overtuigd dat de SP nieuwe thema's – van mobiliteit tot fiscaliteit en cultuur – moest omarmen om nieuwe kiezers te bekoren. 

Nu verengt de partij haar gezichtsveld weer. Klassieke onderwerpen, met een verse lik verf, mogen opnieuw. Voerde ze in 1995 campagne met een portret van Louis Tobback en de slogan 'uw sociale zekerheid', dan claimt John Crombez  23 jaar later 'de zorgzekerheid'. 

Met dat neologisme probeert de sp.a allerlei maatschappelijke issues naar zich toe te zuigen: de wachtlijsten in de gehandicapten- en jeugdzorg, de commercialisering van de ouderenzorg, de schuldindustrie of de betaalbaarheid van de pensioenen. "Wij zorgen voor uw zorg", was het leitmotiv doorheen het GOLEFT-congres in de Antwerpse Waagnatie afgelopen zaterdag. 

Klassieke onderwerpen, met een verse lik verf, mogen weer

Van olie- naar zorgcrisis

De partij wil haar nieuwe buzzword 'zorgzekerheid' in de grondwet inschrijven, het moet een onvervreemdbaar en afdwingbaar recht worden. Voor die garantie op zorg maken ze in hun Toekomstbegroting 1,1 miljard vrij. 

"Waarom is het normaal dat ouders jaren moeten wachten op de juiste zorg voor een kind met een handicap, of voor een  kind dat het psychologisch zwaar heeft?", speechte Crombez zaterdagnamiddag op het congres. "Waarom vergoeilijkt de ene minister de wachtlijsten terwijl zijn collega doodleuk 15 miljard wil uitgeven aan nieuwe straaljagers? Zo'n onrecht maakt ons razend!" 

De Vlaamse socialisten werpen zich op als de enigen die deze crisis kunnen en willen oplossen. Een aanval recht in het hart van CD&V, die met Jo Vandeurzen de Vlaamse welzijnsminister levert. De christelijke zuil beheert van oudsher ook tal van zorginstellingen. 

Strategie

De keuze voor 'zorgzekerheid' is tactisch slim omdat de partij een historische geloofwaardigheid heeft op sociale onderwerpen. De huidige protagonisten binnen de partij, John Crombez en Freya Van den Bossche,  zijn ook vertrouwd met de materie. Crombez ging als tiener al mee op zomerkampen voor kinderen met een mentale handicap, Van den Bossche studeert psychologie en loopt stage in de kinderpsychiatrie. Mooi meegenomen is dat ze met deze zachte thema's wegblijven van het identitaire debat dat N-VA constant oppookt. Daar kunnen de socialisten toch niet tegenop. Bovendien vermijden ze dat de interne verdeeldheid over migratie en integratie – om de hoofddoek of de vluchtelingencrisis niet te noemen – weer wordt bovengespit. 

Er zijn opstekers voor de socialisten: 'De dip is voorbij.'Beeld Franky Verdickt

De ongegeneerd linkse koers levert de partij een pril zelfvertrouwen op. Waar die vernieuwde schwung voorts nog vandaan komt, valt niet op één moment vast te pinnen. "De breuk met Groen in Antwerpen heeft zeker een catharsis in gang gezet in alle afdelingen", zegt voormalig partijleider Bruno Tobback. "Toen hadden we lang genoeg op onze kop laten zitten en hebben we onze rug gerecht." 

Andere opstekers zijn de keuze van de onafhankelijke Jinnih Beels voor sp.a in Antwerpen, de goede peiling (sp.a haalt weer 13 procent, goed voor de derde plek in Vlaanderen) en de recente commotie rond hun voorstellen. Het gegarandeerde pensioen van 1.500 euro, de basisbanen voor iedereen die werk zoekt, de verplichte drie dagen in de kleuterschool, allemaal veroorzaakten ze wel wat deining. 

'De breuk met Groen in Antwerpen heeft zeker een catharsis in gang gezet. Toen hadden we lang genoeg op onze kop laten zitten en hebben we onze rug gerecht'
voormalig partijleider Bruno Tobback

"Eind vorig jaar werden we doodgezwegen in het publieke debat", zegt een goedgeplaatste bron. "Als we al een vermelding kregen, was het om op ons te kloppen. Nu bestaan we weer." Of, in de woorden van ex-voorzitter Caroline Gennez: "De dip is voorbij." Crombez heeft nu al beloofd dat, wanneer zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen niet goed scoort, hij zijn conclusies zal trekken.