Eén dode en honderden gewonden bij rellen in Nieuw-Caledonië tegen Frankrijk

Bij rellen in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, is dinsdagnacht één persoon om het leven gekomen. Dat zegt de Hoge Commissaris van de Republiek, Louis Le France. Sinds maandag zijn er rellen aan de gang op de eilandengroep in de Stille Oceaan. Er zouden ook honderden gewonden gevallen zijn.

jvh
Bron: BELGA

“Drie gewonden op de spoeddienst, een ervan dood, geraakt door een kogel. Geen kogel van politie of gendarmerie, maar van iemand die zich ongetwijfeld wou verdedigen”, zei Le France, de vertegenwoordiger van de Franse staat, aan de pers, zonder meer details te geven over de omstandigheden van het overlijden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verklaarde even later op de Franse radiozender RTL dat er “honderden gewonden” zijn, waaronder “een honderdtal politieagenten en gendarmes”. Er gingen ook “tientallen huizen en bedrijven” in vlammen op.

“Stel u voor wat er zal gebeuren als milities gaan schieten op gewapende personen”, zei Le France ook. Hij betreurde de “opstandige” situatie die ontstaan is in het Franse overzeese gebied. “Het moet tijd zijn om de kalmte te herstellen.”

Le France zei ook dat er met hagel geschoten werd tussen relschoppers en burgermilities in Nouméa en voorstad Paita. Ook was er een poging om binnen te dringen bij een gendarmeriebrigade. In totaal werden er al 140 arresties verricht enkel en alleen in de agglomeratie Nouméa.

Grondwetswijziging

In Nieuw-Caledonië vinden sinds maandag hevige rellen plaats. De separatisten pikken het niet dat in het Franse parlement een grondwetswijziging wordt gestemd. Die zou duizenden Franse kiezers stemrecht, en dus meer politieke invloed, geven. Vandaag mogen enkel de mensen die voor 1998 aankwamen op het eiland en hun nakomelingen stemmen.

De bewoners van Nieuw-Caledonië hadden in drie referenda, in 2018, 2020 en 2021 gekozen om deel te blijven uitmaken van Frankrijk. De onafhankelijkheidsbeweging had de laatste stemming echter geboycot en aangekondigd dat ze uitslag niet zou accepteren. Vooral de inheemse Kanak-bevolkingsgroep droomt al lang van een eigen staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER