Direct naar artikelinhoud
Interview

Politicoloog Dave Sinardet: ‘Franstalig België is en blijft een eiland in Europa’

Dave Sinardet.Beeld Photo News

De Franstalige resultaten waren onvolledig, maar België lijkt met een rechts en een links landsdeel wakker te worden. Toch ziet Dave Sinardet, politicoloog aan de Vlaamse VUB en de Franstalige Université Saint-Louis de Bruxelles, opvallende gelijkenissen tussen de Vlaamse en Franstalige kiezers.

Ecolo roept in Franstalig België de overwinning uit, maar is dit nu de groene golf die iedereen had voorspeld?

Sinardet: “Ik heb de indruk dat Ecolo toch met de grote jongens meespeelt. Het resultaat ligt misschien wat lager dan in de peilingen, maar dat hebben de groenen wel vaker voor. Er is ook een zware campagne tegen hen gevoerd. Zoals in Vlaanderen de N-VA de groenen afschilderde als belastingfanatiekelingen, heeft in Franstalig België vooral de liberale MR dat gedaan, met een beetje hulp van cdH. Misschien begon de liberale kiezer, die Ecolo de laatste tijd kon overtuigen, daardoor toch te twijfelen.

“Vervolgens was er ook het pamflet over onverdoofd slachten en de hoofddoeken dat opdook, waarin Ecolo de moslimkiezer leek te plezieren. Dat pamflet werd snel teruggetrokken, maar de schade was toegebracht.”

En ondertussen rukt ook PTB-PVDA op?

“Ja, maar ook zij scoren toch iets minder dan verwacht, al vergelijk ik dan met peilingen van vlak na de PS-schandalen rond Publifin en Samusocial. Toen haalden de communisten hoge scores, maar de verkiezingen komen voor hen dus iets te laat. In Vlaanderen scoort de PVDA dan weer beter dan verwacht, waardoor deze verkiezingen voor de partij in zijn geheel toch een overwinning zijn.”

Vlaanderen verder naar rechts dus, en Brussel en Wallonië naar links? 

“Niet per se, want de PS lijkt wel redelijk zwaar te verliezen. Di Rupo noemt zijn partij de grootste in Franstalig België, maar het is toch opmerkelijk dat ze voor de Kamer zo veel zetels moet afgeven, want daar zaten de socialisten in de oppositie. 

“In zekere zin zie je dat de Vlaamse en Franstalige kiezers zich gezamenlijk afkeren van de traditionele partijen. Zowel MR als PS krijgen klappen, terwijl minder conventionele partijen daarvan profiteren. Alleen trekken de kiezers in beide landsdelen andere conclusies uit hun afkeer voor de traditionele partijen.

“Franstalig België blijft zo een eiland in Europa, waar radicaal-rechts niet kan doorbreken. Ex-MR-kopstuk Alain Destexhe heeft het deze keer geprobeerd met een eigen lijst, maar ook hij blijkt niet de charismatische leider voor radicaal-rechts in Wallonië.”